Achtergrond

Ontwerp zonder titel

Delano van Luik: de jonge stem van het CDA Nijmegen

NIJMEGEN – Hij heeft een achtergrond als pelotonscommandant bij de Nationale Reserve en een passie voor de christendemocratie, zijn verhaal is er een van toewijding, visie en een diepe liefde voor de stad Nijmegen.

In de zomerreeks van Ien, de podcast deze week een gesprek met CDA-raadslid Delano van Luik.

Delano van Luik (Heerlen, 1996) studeerde na zijn gymnasium klassieke talen in Nijmegen. "Toen ik in Nijmegen kwam, wilde ik maatschappelijk betrokken raken en de stad leren kennen. Ik zocht naar een volkspartij die door alle lagen van de samenleving contact opzoekt en zo kwam ik bij het CDA." Het CDA bleek voor Van Luik de ideale partij te zijn vanwege haar inzet voor gemeenschap en samengehoorzaamheid. "Veel jongeren zoeken weg van het individualisme en willen deel uitmaken van een gemeenschap. Het CDA biedt dat gevoel van samengehoorzaamheid, weg van een maatschappij gericht op individuele belangen," legt hij uit.

CDA Nijmegen: jong en actief

De aanwezigheid van jonge leden in de fractie heeft volgens Van Luik meerdere voordelen. "Je ziet dat jongeren vaak met frisse ideeën en een andere kijk op zaken komen. Dat zorgt voor een dynamiek binnen de partij die zeer waardevol is." De betrokkenheid van jonge mensen bij het CDA in Nijmegen is niet toevallig. "Nijmegen is een studentenstad. Veel jongeren die hier komen studeren, willen ook graag een bijdrage leveren aan de stad en raken betrokken bij lokale politiek", aldus Van Luik.

Het feit dat het CDA in Nijmegen een jonge fractie heeft, zorgt ervoor dat de partij dicht bij de jeugd staat en hun belangen goed kan vertegenwoordigen. "We zijn ons ervan bewust dat de toekomst van de politiek ligt bij de jeugd. Daarom is het zo belangrijk dat zij zich gehoord en vertegenwoordigd voelen", stelt Van Luik. Delano van Luik CDA Nijmegen foto David van Haren_04

Nationale Reserve

Naast zijn politieke carrière en zijn werk als beleidsadviseur bij Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB), vervult Van Luik een belangrijke rol binnen de Nationale Reserve. Als pelotonscommandant draagt hij bij aan de veiligheid en beveiliging van Nederland. "We zijn deeltijdmilitairen. Wij komen een zaterdag en twee avonden per maand samen om te oefenen en te trainen. We hebben een permanente taak om te bewaken en beveiligen binnen Nederland. Bijvoorbeeld, wanneer de hoofdmacht naar de Oostflank gaat, blijven wij achter om hier zaken te bewaken en beveiligen. Dit doen we ook wanneer er materieel binnenkomt dat naar het oosten moet, bijvoorbeeld Amerikaans materieel naar Litouwen," legt Van Luik uit.

Zijn militaire achtergrond heeft hem geleerd om strategisch en doelgericht te werken, vaardigheden die hij ook in zijn politieke carrière toepast. "Het is een goede combinatie. In beide rollen moet je snel kunnen schakelen, goed kunnen samenwerken en altijd het grotere geheel in de gaten houden", zegt Van Luik. De Vierdaagse, waar Van Luik als pelotonscommandant aan deelnam, was voor hem een bijzondere ervaring. "We moesten stevig dienst draaien, en het was een uitdaging, maar ook een eer om deel te nemen. Inmiddels zijn de benen weer hersteld", grapt hij.

Christendemocratie

Van Luiks visie op christendemocratie is geworteld in het idee van gemeenschap en samengehoorzaamheid. "Marjolijn Mijling (fractievoorzitter van het CDA in Nijmegen – RJ) zegt altijd dat de C van CDA voor compassie staat. Voor mij draait het om de gemeenschap, de conservatief sociale waarde die het CDA uitdraagt. Het gaat niet per se om kerkelijkheid, maar om de waarden van de christendemocratie", benadrukt hij.

Volgens Van Luik is het belangrijk dat het CDA zich blijft richten op de gemeenschap en de waarden van de christendemocratie. "In een tijd waarin individualisme steeds meer de overhand neemt, is het belangrijk dat we ons blijven richten op de gemeenschap. We moeten laten zien dat we investeren in alle delen van de stad", zegt hij.

Van Luik ziet het CDA als een partij die staat voor verbinding en saamhorigheid. "Het CDA richt zich op de gemeenschap, een verhaal dat maar weinig partijen hebben," stelt hij. Van Luik gelooft dat het CDA een unieke positie inneemt in het politieke landschap. "Veel partijen kiezen tussen overheid en markt, maar het CDA richt zich op de gemeenschap. Dat is wat ons onderscheidt."

Veel jonge leden

Het CDA kent in Nijmegen een relatief jonge achterban. "Toen ik in de fractie kwam, zaten daar bijvoorbeeld Judith Rotink en Joost van den Geest, die later wethouder werd in Gorinchem." De aanwezigheid van jonge leden in de fractie heeft volgens Van Luik meerdere voordelen. "Je ziet dat jongeren vaak met frisse ideeën en een andere kijk op zaken komen. Dat zorgt voor een dynamiek binnen de partij die zeer waardevol is", zegt hij. De betrokkenheid van jonge mensen bij het CDA in Nijmegen is niet toevallig. Dat het CDA in Nijmegen een jonge fractie heeft, zorgt ervoor dat de partij dicht bij de jeugd staat en hun belangen goed kan vertegenwoordigen. "We zijn ons ervan bewust dat de toekomst van de politiek bij de jeugd ligt. Daarom is het zo belangrijk dat zij zich gehoord en vertegenwoordigd voelen", stelt Van Luik. Delano van Luik CDA Nijmegen foto David van Haren_05

Investeren in de toekomst

Van Luik ziet het als zijn missie om het CDA sterker te maken, zowel in Nijmegen als landelijk. "Mijn ambitie is om het CDA sterker te maken, zowel in Nijmegen als landelijk. Als ik daar de juiste persoon voor ben, zal ik die rol met liefde vervullen," zegt hij resoluut.

Hij is ervan overtuigd dat het CDA een belangrijke rol kan spelen in de toekomst van Nijmegen. "Het electoraat in Nijmegen is voornamelijk progressief. Toch zijn er delen van de stad, zoals Dukenburg en Lindenholt, waar we ons op kunnen richten. We moeten laten zien dat we investeren in alle delen van de stad," aldus Van Luik.

Van Luik gelooft dat het CDA door te investeren in de gemeenschap en door jonge mensen te betrekken bij de politiek, een sterke toekomst tegemoet gaat. "We moeten laten zien dat we er zijn voor alle inwoners van Nijmegen, ongeacht hun achtergrond of leeftijd. Alleen dan kunnen we echt een verschil maken," zegt hij.

Verliefd op Nijmegen

Wat betreft zijn toekomstplannen is Van Luik duidelijk. "Ik ben verliefd op deze stad en blijf hier altijd wonen. Mijn ambitie is om het CDA sterker te maken, zowel in Nijmegen als landelijk. Als ik daar de juiste persoon voor ben, zal ik die rol met liefde vervullen," zegt hij resoluut. In 2023 stond Van Luik op de landelijke lijst van het CDA. Plek 37 was niet een positie om aanspraak te kunnen maken op een zetel in de Tweede Kamer.

Zijn liefde voor Nijmegen is duidelijk te merken in zijn toewijding en inzet voor de stad. "Nijmegen is een prachtige stad met een rijke geschiedenis en een bruisende gemeenschap. Ik ben er trots op om hier te wonen en te werken," zegt Van Luik.

Delano van Luik is te gast in aflevering 167 van Ien, de podcast. Deze aflevering is vanaf aanstaande donderdag te beluisteren via de bekende audio-apps en via www.iendepodcast.nl.

foto's: David van Haren


Lees ook

GroenLinks wilde coalitie zónder Stadspartij Nijmegen

Regionale journalistiek staat onder druk

Charlotte Brand (PvdA Nijmegen): “Informatie is de zuurstof van de democratie”


Fan van Ien?

06-08-2024 | Raymond Janssen