Achtergrond

Ontwerp zonder titel

GroenLinks wilde coalitie zónder Stadspartij Nijmegen

NIJMEGEN – De Stadspartij Nijmegen verraste vriend en vijand door als grootste winnaar uit de gemeenteraadsverkiezingen van 2022 te komen. Voorheen opereerde de partij vanuit de oppositie, maar dit onverwachte resultaat heeft niet alleen de politieke verhoudingen in de stad drastisch veranderd, maar ook de partij zelf voor nieuwe uitdagingen gesteld. Rosalie Thomassen (Nijmegen, 49), raadslid voor de Stadspartij, blikt terug op deze turbulente periode. "We waren allemaal blij verrast. Onze hoop werd nog overtroffen."

De verkiezingsavond in het stadhuis was een groot feest voor de partij, maar al snel maakte de feestvreugde plaats voor een diep besef van verantwoordelijkheid. "De kiezer heeft veel vertrouwen in ons gelegd. Dat moesten we waarmaken", aldus Thomassen. De overgang van oppositie- naar coalitiepartij bracht grote veranderingen met zich mee. Het grotere team betekende dat er meer mensen opgeleid en begeleid moesten worden. Thomassen legt uit: "Het brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee omdat je een groter team krijgt. Je moet dus meer mensen opleiden en begeleiden."

GroenLinks wilde Stadspartij uit coalitie houden

De formatieperiode na de verkiezingen verliep niet zonder hindernissen. Thomassen merkte dat er in eerste instantie pogingen waren om de Stadspartij buiten de coalitie te houden. "Het duurde een paar weken voordat we echt aan tafel werden uitgenodigd", zegt ze. "We merkten wat twijfel en een terugtrekkende beweging." Ze vermoedt dat GroenLinks, de voormalige grootste partij, liever met meer linkse partijen had geformeerd om minder te hoeven inleveren op hun eigen ambities.

Schonere lucht en zero emissie

Deze aanvankelijke terughoudendheid van de gevestigde partijen was een uitdaging voor de Stadspartij. Thomassen: "We hebben al een aantal jaar geleden besloten om de zero-emissiezones te gaan invoeren. Dat is onderdeel van een landelijk pact om meer schonere lucht en schoner vervoer op de weg te krijgen. Ja, dat is een plan waar wij toen niet per se voorstander van waren, maar we snappen wel die ambitie om een schonere stad te creëren." Rosalie Thomassen Stadspartij Nijmegen foto David van Haren 02

Ondanks deze aanvankelijke moeilijkheden, heeft de Stadspartij volgens Thomassen al veel kunnen bereiken. Ze is trots op verbeteringen in het arbeidsmarktbeleid en de erfgoedsubsidieregeling. "Die regeling betaalt zich nu ook flink uit. Er is eindelijk gewoon zekerheid voor een aantal grote erfgoedinstellingen."

Samenwerking met oppositie

Ook de samenwerking met oppositiepartijen op bepaalde dossiers, zoals de koers voor de binnenstad, ziet ze als een positieve ontwikkeling. "We hebben het samen met de PvdA opgetrokken om daar toch een aantal dingen in veranderd te krijgen. Dat vindt de coalitiepartner niet per se altijd heel prettig natuurlijk, dat je zaken gaat doen met de oppositie. Maar daar probeer je toch ook je eigen geluid in te brengen."

De Stadspartij krijgt soms kritiek van andere partijen, met name de VVD, die hen 'meelopers van GroenLinks' noemt. Thomassen vindt deze kritiek onterecht: "Het gaat vaak over de vorm en te weinig over de inhoud. Dus dat vind ik soms wel jammer." Ze benadrukt dat de Stadspartij haar eigen koers vaart en niet simpelweg de lijn van GroenLinks volgt.

Polarisatie

De Nijmeegse politiek heeft – net als elders in het land – te maken met de toenemende polarisatie. Toch bestijdt Thomassen dat de verhoudingen tussen oppositie en coalitie vanaf het begin moeizaam zijn geweest. "We werken heel veel samen ook met de oppositie. Dat wordt dan vaak niet benoemd of niet gezien." Ze erkent wel dat het als coalitiepartij soms lastig is om moties van de oppositie te steunen, vanwege de afspraken in het coalitieakkoord.

rosalie thomassen 03 foto david van haren De werkdruk voor raadsleden is een ander punt van zorg. Thomassen merkt op dat de werkdruk enorm is toegenomen sinds ze in 2012 begon in de politiek. "Die neemt echt exponentieel toe, die werkdruk. En het aantal dossiers." Dit heeft geleid tot uitval van verschillende raadsleden, wat Thomassen alarmerend vindt.

Ruimtelijke rechtvaardigheid

Voor de toekomst blijft Thomassen ambitieus. Een van haar prioriteiten is de omgevingsvisie en het bevorderen van ruimtelijke rechtvaardigheid in Nijmegen. "We moeten veel meer ruimtelijke ingrepen als prioriteit nemen om de dreigende tweedeling in de stad tegen te gaan", stelt ze. "Er zijn een paar grote zorgen in deze stad waarvan ik vind dat die veel te weinig aandacht krijgen. Dat is met name de verdeeldheid die soms ook fysiek tastbaar is. Zoals hier een beetje tussen Oost- en West-Nijmegen, daar heb je een heel andere leefwereld, maar er zitten ook bepaalde bevolkingsgroepen, met name senioren die kwetsbaar zijn door de gevolgen van vergrijzing." Ze pleit voor meer investeringen in openbaar vervoer in wijken waar het lastiger is om te investeren in een dure elektrische auto. "Dan moet je daar investeren in dat het openbaar vervoer ontzettend laagdrempelig is en betaalbaar is."

De Stadspartij wil ook meer aandacht voor de bestaande stad, naast de focus op nieuwbouwprojecten. Thomassen: "We hebben weer twintig jaar lang de focus op alleen maar op het stationsgebied en Winkelsteeg liggen en vergeten we de bestaande stad. En ik denk dat het nu tijd wordt om daar gewoon weer eens beter naar te kijken."

foto's: David van Haren

Rosalie Thomassen was te gast in aflevering 166 van Ien, de podcast. Deze aflevering is te beluisteren via de bekende audio-apps en via www.iendepodcast.nl.


Fan van Ien?

22-07-2024 | Raymond Janssen