Achtergrond

Ontwerp zonder titel

Pien Houthoff (Lux): "Bij de bouw van Lux is er veel duurder gebouwd dan begroot"

NIJMGEN – In november neemt Pien Houthoff, directeur van arthouse Lux, na bijna 17 jaar afscheid bij de organisatie. Onder haar leiding is Lux uitgegroeid tot een van de toonaangevende culturele instellingen in Nederland, met een breed scala aan programma’s op het gebied van film, podiumkunsten, debat en educatie.  

Houthoff begon haar loopbaan bij Lux als hoofd van de filmafdeling en werd later programmamanager. Zeven jaar geleden werd zij benoemd tot directeur. Een bewuste keuze, zo geeft ze aan, omdat de organisatie op dat moment behoefte had aan continuïteit en aan diepgaande kennis van de inhoud. “Er is heel duidelijk gekozen om iemand van binnen de organisatie te benoemen, met het oog op continuïteit en inhoud,” aldus Houthoff.

Nieuwe blik en vernieuwing

Na bijna acht jaar als directeur van Lux voelt Houthoff dat het tijd is voor een frisse wind binnen de organisatie. “Op een gegeven moment is het goed als er weer iemand anders komt met een nieuwe blik. Na zoveel jaren ken je de organisatie van haver tot gort en bestaat het risico dat je dingen op de automatische piloot gaat doen.”

Hoewel haar beslissing om Lux te verlaten haar eigen initiatief is, is het vertrek niet zonder emotie. “Ik heb de organisatie door en door leren kennen en ik geloof enorm in wat Lux doet en betekent voor Nijmegen en de regio.”

Lux als regionaal en landelijk boegbeeld

Onder Houthoffs leiding heeft Lux een belangrijke rol gespeeld in de cultuursector, zowel regionaal als nationaal. De oprichting van het Go Short filmfestival is daar een belangrijk voorbeeld van. “Go Short is een van de grote wapenfeiten van Lux. Het is nu het belangrijkste festival voor korte films in Nederland en speelt ook internationaal een rol.”

Daarnaast heeft Lux met programma’s als Nimma aan Zee en Stadslab een sterke focus op thema’s die lokaal en regionaal leven. Houthoff benadrukt dat Lux altijd heeft gestreefd naar een divers aanbod dat zoveel mogelijk Nijmegenaren kan aanspreken. “We hebben een breed programma, van artistieke films tot grote publieksfilms als Barbie en Oppenheimer.

Houthoffs vertrek komt op een moment dat Lux wederom geconfronteerd wordt met financiële uitdagingen. In de afgelopen jaren moest de gemeente Nijmegen regelmatig bijspringen om de begroting sluitend te maken. Dit ligt volgens Houthoff aan een structureel probleem dat al sinds de oprichting van Lux speelt. “Bij de bouw van Lux is er veel duurder gebouwd dan begroot." Desondanks ziet Houthoff de toekomst van Lux met vertrouwen tegemoet. De organisatie heeft recentelijk een meerjarenplan gepresenteerd dat de goedkeuring van de gemeente heeft gekregen, inclusief een nieuwe subsidie. Dit plan zet in op vernieuwing van de horeca en versterking van het programma-aanbod, met een nog sterkere verbinding met de stad en regio.

Nieuw hoofdstuk

Hoewel Houthoff haar toekomstplannen nog niet concreet heeft, is het voor haar duidelijk dat ze eerst even afstand wil nemen om na te denken over de volgende stap. “Ik wil even pauzeren en nadenken over wat ik nu echt wil doen. Of ik weer bij een organisatie aan de slag ga of misschien voor mezelf begin, weet ik nog niet.” Wat ze wel zeker weet, is dat ze Lux als bezoeker zal blijven koesteren. “Ik kijk ernaar uit om op een mooie zomeravond op het vernieuwde terras te zitten, als bezoeker te genieten van het aanbod en te zien hoe de organisatie verder groeit.”

Met haar afscheid komt een einde aan een lange periode, maar volgens Houthoff is de organisatie sterk genoeg om zonder haar verder te gaan. “Lux heeft laten zien dat directeuren kunnen komen en gaan, maar dat de organisatie stevig blijft staan. Ik heb er alle vertrouwen in dat Lux een mooie toekomst tegemoet gaat.”

foto: David van Haren


Lees ook

Pien Houthoff neemt na 17 jaar afscheid van arthouse Lux

21-10-2024 | Redactie Ien, de podcast