Veel oud-wethouders Nijmegen vinden nieuwe wegen in maatschappelijke functies
NIJMEGEN – Oud-wethouders van Nijmegen slagen er vaak in om hun carrière voort te zetten in uiteenlopende, vaak maatschappelijk relevante, functies. Dit blijkt uit een analyse van de loopbanen van verschillende oud-wethouders die zich na hun tijd in het stadhuis op nieuwe terreinen hebben begeven. Maatschappelijke betrokkenheid als rode draad
Een treffend voorbeeld van deze maatschappelijke betrokkenheid is Hannie Kunst, voormalig wethouder en van Nijmegen en lid van de PvdA. Na haar politieke loopbaan wijdde zij zich aan sociaal werk, onder meer als vrijwilliger bij de stichting Leergeld en het Oud Burgeren Gasthuis. Ook Wim Hompe, jarenlang wethouder namens de PvdA, koos voor een pad van sociale betrokkenheid. Hij nam na zijn wethouderschap diverse toezichthoudende rollen op zich in instellingen voor daklozenzorg en geestelijke gezondheidszorg. “Hompe ging niet op zoek naar het grote geld,” aldus Rob Jaspers in zijn wekelijkse rubriek Terugbladeren, “maar bleef trouw aan maatschappelijke functies.”
De huidige wethouders van Nijmegen – foto: David van Haren
Naar de corporatiesector en andere topfuncties
Voor andere oud-wethouders lonkte de corporatiesector. Jacques Thielen, eveneens PvdA, werd na zijn wethouderschap directeur van Far West, een grote Amsterdamse woningcorporatie, en speelde later een cruciale rol bij Vestia tijdens de financiële crisis. Inmiddels is hij actief als toezichthouder bij een Limburgse corporatie. Ook Harriët Tiemens, voormalig GroenLinks-wethouder, koos een pad binnen de publieke sector. Zij werd directeur van de Groene Metropoolregio, waar zij zich inzet voor duurzame stadsontwikkeling.
Politieke doorstroom naar andere steden
Sommigen namen na hun tijd in Nijmegen politieke functies aan elders. Paul Depla, ooit wethouder in Nijmegen, werd burgemeester van Heerlen en later Breda. Hij verwierf landelijke bekendheid door zijn rol in het experiment met gereguleerde wietteelt. Renske Helmer, voormalig wethouder en lid van de SP, maakte de overstap naar de functie van burgemeester van Wijchen. Annie Brouwer, die in de periode 1978-1982 in Nijmegen wethouder was, werd een van de eerste vrouwelijke burgemeesters in Nederland, met ambten in Zutphen en Amersfoort.
De tekst gaat verder onder de video
Regionale impact blijft belangrijk
Niet alle oud-wethouders zochten het ver buiten de stadsgrenzen. Jan van der Meer, een andere GroenLinks-wethouder, blijft zich inzetten voor de regio. Na zijn rol als warmteregisseur, waarbij hij pleitte voor verduurzaming van energiegebruik, zet hij zijn werk voort bij woningcorporatie Talis. Van der Meer is lid van GroenLinks. Hetzelfde geldt voor Jan Wienia, ooit de eerste GroenLinks-wethouder van Nijmegen, die na zijn politieke carrière gemeentesecretaris werd en zich recent opnieuw heeft ingezet als interim-wethouder.
Lokale betrokkenheid koesteren
Terwijl velen hogerop of elders doorstromen, blijven sommige oud-wethouders trouw aan de stad en haar inwoners. “Ik koester juist de lokale wethouders zoals Hompe, die dicht bij de mensen blijven,” klinkt het met respect. Deze balans tussen doorstroom en lokale betrokkenheid benadrukt de bijzondere positie van Nijmegen als springplank voor politici met zowel regionale als nationale ambities.
Lees ook
Parkeerbeleid, bezuinigingen en compassie in Nijmegen
PS: Geniet je van Ien, de podcast? Overweeg dan om ons te steunen met een kleine donatie. Dat kan eenmalig of maandelijks. Zo kunnen we blijven groeien zonder vervelende advertenties!