Columns en opinie

wwv9le0w

2 – In de raadszaal van Nijmegen

NIJMEGEN/EDE – In de tweede aflevering van de Tegenmacht Podcast ligt de focus op de Nijmeegse politiek. Journalisten Raymond Janssen en Marc van der Woude onderzoeken hoe de gemeenteraad daar optreedt als een kritische tegenmacht tegenover het college van burgemeester en wethouders.

Aan het woord komt Tobias van Elferen, voormalig raadslid voor D66 en huidige wethouder van onder meer financiën en duurzaamheid. Hij vertelt over de uitdagende balans tussen macht en tegenmacht vanuit beide perspectieven. Tegenmacht Podcast Brand Van Elferen

Charlotte Brand, fractievoorzitter van de Nijmeegse PvdA en lid van de oppositie, deelt haar ervaringen over hoe ze het stadsbestuur scherp houdt.

Ter sprake komt onder meer:

  • Duidelijke inzichten in hoe Nijmeegse raadsleden de plannen van de lokale overheid controleren, van alledaagse beslissingen tot grote projecten.

  • Een diepgaande discussie over de uitdagingen van openheid en informatievoorziening in de gemeentepolitiek, waarbij raadsleden vaak vechten voor toegang tot belangrijke informatie.

  • Persoonlijke verhalen van raadsleden over de dynamiek tussen oppositie en coalitie en de invloed daarvan op hun rol als tegenmacht.

foto: David van Haren

Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek. SVDJ_logo_en_woordmerk_RGB_zwart_large


Lees ook

De Tegenmacht Podcast 1: In de gemeenteraad van Ede

Stephan Neijenhuis wil meer tegenmacht van buiten de raad

 

14-05-2024 | Redactie Ien, de podcast