Columns en opinie

wwv9le0w

37 Statushouders wachten in Nijmeegs hotel op woning in Winkelsteeg

NIJMEGEN – 37 Statushouders hebben vrijdag hun intrek genomen in hotel Nimma in Nijmegen. Het gaat om mensen die een verblijfsvergunning hebben en in afwachting zijn van een woning. Het COA kon vrijdagmiddag niet exact zeggen uit welke landen de statushouders afkomstig zijn. 

Raadslid Mika Kraft van de Nijmeegse PvdA-fractie was verrast over de komst van deze groep mensen, maar is blij dat Nijmegen kan bijdragen aan een oplossing. “De druk is groot, dus moet je creatief denken”, aldus Kraft, “maar ik vraag me ook af of de haast zo groot is dat er geen overleg kon zijn.” Fractievoorzitter Marjolein Mijling (CDA) is ook tevreden dat de stad een deel van de oplossing kan leveren. “Er zal goed over zijn nagedacht en het zal de beste oplossing zijn voor deze specifieke groep.”

Nieuwbouw Winkelsteeg

De groep statushouders zal overwegend in de nieuwbouwwoningen in de Winkelsteeg worden gehuisvest. Nijmegen verwacht binnen één à twee maanden de sleutel van die woningen aan de nieuwe bewoners te kunnen overhandigen. Mocht dat om welke reden kan ook niet binnen de gestelde termijn lukken, dan zal het verblijf in Hotel Nimma worden verlengd, aldus het COA.  DJI_0558

Is de buurt geïnformeerd?

Niek Kraut (VVD) vindt het goed dat Nijmegen verantwoordelijkheid neemt. “Zeker omdat het statushouders betreft die al aan Nijmegen zijn gekoppeld. Dat geeft ze de ruimte om eerder te starten met Nijmeegse inburgering.” Kraut wil nog wel weten welke afspraken er zijn gemaakt wat betreft dagbesteding. “En hoe is buurt meegenomen en geïnformeerd?”, wil Kraut weten. De statushouders verblijven immers per direct in het Nijmeegse hotel. “Dan is het wel kort dag om de buurt te informeren”, aldus Kraut. 

Ter Apel 

Marieke Smit (GroenLinks) is blij dat deze mensen in hotel Nimma terecht kunnen. "Fijn dat ze op tijd een plek hebben gekregen voor de feestdagen", laat zij weten. "En het zorgt er hopelijk ook voor dat Ter Apel wat ontlast wordt en iedereen daar een bed heeft." Dat is inderdaad het geval. Door gebrek aan huurwoningen verblijven landelijk zo’n 16.000 statushouders nog in asielzoekerscentra en zelfs in noodopvanglocaties, omdat er nog geen woning beschikbaar is. De groep in Nijmegen zorgt ervoor dat in de reguliere (nood)opvang weer plekken beschikbaar voor nieuwe vluchtelingen. De nood is hoog in het aanmeldcentrum in Ter Apel, waar onvoldoende opvangplekken beschikbaar zijn.

Overleg met gemeente

De gemeente Berg en Dal werd onlangs verrast door de komst van asielzoekers in een hotel in die gemeente. Burgemeester Slinkman van Berg en Dal stak zijn verontwaardiging daarover niet onder stoelen of banken. In het geval van Nijmegen is er wel contact geweest tussen het COA en de gemeente, aldus een woordvoerder.

foto Winkelsteeg: gemeente Nijmegen


Lees ook

COLUMN | Voorspelbaar

Terugbladeren: Maisonnettes in Nijmegen

Besluit over Goffertstadion uitgesteld, nog geen besluit over overname door NEC

22-12-2023 | Raymond Janssen