Columns en opinie

wwv9le0w

Alledaags

DE WEEK NA DE VIERDAAGSE is traditiegetrouw het begin van rust aan het politieke front. De gemeenteraad is met reces. Ik hoop niet dat thuisblijvende raadsleden onnozele vragen gaan stellen aan het college om in de krant te komen. Laat het maar even lekker rustig blijven. Dan kan de focus gelegd worden op andere zaken. Op Loetje uit de Kolpingbuurt bijvoorbeeld. Hij is afgelopen week door lezers van de Gelderlander gekozen tot de Nijmeegste Nijmegenaar. Prachtig eerbetoon voor een van de kleurrijke hoofdpersonen uit de veelbesproken documentaire uit 2019 van Fons de Poel over de Kolpingbuurt. Nijmeegser dan Loetje is er geen een. Dat we het maar weten.

Van zo’n bericht in de krant kreeg ik gewoon nog meer goeie zin. Want goeie zin was bij mij vanwege de Vierdaagse al ruimschoots aanwezig. Vierdaagselopers hebben ruim 900.000 euro aan sponsorgeld voor het goede doel binnen gehaald. Wie langs het parkoers heeft gestaan moet het zijn opgevallen. T-shirts van lopers in allerlei kleuren met opdruk van het goede doel waarvoor zij geld bij elkaar liepen. Ik heb zelf twee dagen als vrijwilliger langs het parkoers geholpen voor de lopers van Make-a-Wish. Op de tweede dag waren we welkom in de tuin van gastvrije bewoners langs het parkoers in Wijchen. Banners van Make-a-Wish mochten in de tuin gezet worden; de vlag werd aan de gevel gehangen. Stoelen stonden klaar; koffie, thee, fris en stroopwafels ook. Er kon naar het toilet gegaan worden. Niks bijzonders, maar zo’n gastvrijheid is o zo belangrijk. In de korte rusttijd vertelden sommige lopers hun verhaal waarom ze uitgerekend voor dit goede doel liepen. Soms luchtig, dan weer emotioneel. Maar steeds recht uit het hart. Indrukwekkende woorden achter de blaren en de vermoeidheid van mensen die ik nooit eerder had gezien of gesproken. Ook dat is de Vierdaagse. Op de slotdag waren we welkom bij de Driestroom in Malden. Voor bewoners van de Driestroom stonden partytenten klaar waar ze eerste rang konden genieten van de doorkomst. Make-a-Wish was welkom om hun lopers daar voor de laatste keer te laten verwennen. Wat klaar stond voor de bewoners en medewerkers van de Driestroom stond ook klaar voor de lopers van Make-a-Wish. Hartverwarmend, zoals op zo veel plaatsen langs het parkoers voor welk goed doel dan ook. Als extra bonus trad het Driestroomorkest Jukebox! op. Talentvolle muzikanten met een ondersteuningsvraag. Geen kapsones, geen sterallures, maar wel een aanstekelijk enthousiasme. Uren achter elkaar zorgden zij voor een eigen feestje op dit deel van de intocht. Daar kan voor mij het Faberplein of Waalkade niet tegenop. Verschillende keren werd hun eigen gecomponeerde hit gespeeld: Alledaags geluk; dat maakt het verschil. Beluister het nummer eens op YouTube en onthoud te tekst. 

Loetje Kolping Nijmegen

foto: still YouTube, De Kolping, KRONCRV 

Mijn goeie zin van de afgelopen week is hiermee verklaard. De Vierdaagse is gelukkig veel meer dan ophef over te hoge bierprijzen, te drukke feestpleinen, te overvolle treinen, te veel parkeerboetes of achtergelaten bankstellen langs de St. Annastraat. Lopers voor een goed doel en Driestroomorkest Jukebox! weten het als geen ander. Het gaat om geluk. Dat maakt het verschil. Zelfs al is het alledaags.


Over Vincent

Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


Luister ook

Een visie op het nachtleven van Nijmegen

Inwoners Bomenbuurt te eenzijdig voorgelicht over gasloos systeem

28-07-2023 | Vincent Cantrijn