Columns en opinie

wwv9le0w

Boeren

De donderdagavond is mijn columnschrijfavond. Vanwege een instabiele StembureauApp en ander telmalheur was de definitieve verkiezingsuitslag in Nijmegen nog niet bekend bij het afronden van mijn column. Nijmegen heeft wat dat betreft een geduchte reputatie. Maar wat geeft het. Het beeld is helder. De laatste nog te tellen stemmen zullen daar niet veel meer aan veranderen. Het hele land is in rep en roer vanwege de enorme winst van de BoerBurgerBeweging. In Nijmegen is het business as usual. GroenLinks is en blijft de grootste partij en de progressieve partijen doen goede zaken. Toch zie ik gedoe aan de Nijmeegse politieke einder naar aanleiding van de verkiezingsavond.

BBB spandoek

foto: David van Haren

GroenLinks en de PvdA gaan straks als één fractie de Eerste Kamer in. Een fusie op termijn wordt niet uitgesloten. Atje Kuiken en Jesse Klaver stonden op de verkiezingsavond niet voor niks innig omhelsd op het podium. Dat zie ik zelfs in mijn grootste fantasie Noël Vergunst en Charlotte Brand voorlopig nog niet doen. Landelijk wordt de synergie tussen de twee partijen beter en beter, maar in Nijmegen is samen bieren al een hele opgave. Dat wordt nog wat als er door de Nijmeegse afdelingen moet worden gestemd over een fusie. Er zit veel te veel oud zeer. Ooit noemden voormalig GroenLinks wethouder Lenie Scholten en voormalig PvdA wethouder Paul Depla onafhankelijk van elkaar dat beide partijen leiden aan politieke introverte navelstaarderij. Bij belangrijke politieke beslissingen wordt er in Nijmegen vooral naar elkaar gekeken, waarbij oude rekeningen worden geëffend en nieuwe rekeningen worden geopend. Ik heb het al vaker geschreven: die onderlinge kinnesinne is de enige reden waarom Bruls burgemeester is geworden. Afgelopen week stonden de twee partijen weer lijnrecht tegenover elkaar. Noël Vergunst wil 1,1 miljoen extra uitgeven om de geplande voetgangersbrug over de Waalhaven toegankelijk te maken voor rolstoelers. Charlotte Brand is daar zwaar op tegen. Niet uit kinnesinne overigens. Begrijp me niet verkeerd. Ze vindt een brug van 2,6 miljoen al veel te veel geld in deze financieel lastige periode. Laat staan een brug met rolstoellift van 3,7 miljoen. Dan maar geen brug. Innig omhelzen op een brug of op de kade zie ik niet snel gebeuren.

Terug naar de BoerBurgerBeweging; de stem van en voor het platteland. Het lijkt onlogisch dat er een Nijmeegse afdeling gaat komen met kandidaten voor de gemeenteraadsverkiezingen in 2026. Maar ja; wat is logica in de politiek? In 1966 kwam de Boerenpartij vanuit het niets met zes zetels in de Nijmeegse gemeenteraad. Wat die partij heeft bereikt in Nijmegen? Geen flauw idee. Maar het zal nooit veel geweest zijn. Vier jaar later was het namelijk al uit met de boerenpret in de raad. Maar toch. De kloof tussen stad en platteland is in Nijmegen kleiner dan menigeen denkt. Ooit lanceerde Jan van der Meer als wethouder een discussienota met als titel: De eetbare stad. In 2021 kwam GroenLinks met een Initiatiefvoorstel Stadslandbouw. Met positief gevolg. Stadslandbouw is gepromoveerd tot gemeentelijk beleidsveld. De BoerBurgerBeweging heeft in Nijmegen niks te zoeken. GroenLinks ontfermt zich wel over de stadse boeren.

Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.

Luister ook

Voormalig raadslid Ammar Selman (PvdA) adviseert nieuwkomers actief deel te nemen aan samenleving

 

Lees ook

GroenLinks grootste onder Nijmeegse scholieren

Waterschapspartijen negeren risico's van cyberaanvallen op drinkwatervoorziening

17-03-2023 | Vincent Cantrijn