Columns en opinie

wwv9le0w

Boffen

"JE KLEINDOCHTER BOFT maar met zo’n opa die haar inschrijving bij Entree verzorgt.” Die reactie kreeg ik van een paar trouwe lezers naar aanleiding van mijn column van vorige week. Laat nou mijn kleindochter niet de enige zijn die bofte. Ik bofte ook. De inschrijving bij Entree is namelijk gratis. Dat wist ik niet. Hoort zegt het voort. Want wat is er tegenwoordig nog gratis in Nijmegen? Zelfs een brug die niet gebouwd wordt kost 600.000 euro. 

Luisteren kan ook. Klik hieronder:

U snapt natuurlijk meteen dat dit over de veelbesproken voetgangersbrug bij de Waalhaven gaat. Door mij Brug der Zuchten genoemd. Als het aan Stadspartij-raadslid Cees de Beer ligt wordt het de Jan Troost-brug. Een postuum eerbetoon voor deze voorvechter van mensen met een beperking. Het oorspronkelijke ontwerp kostte 2,6 miljoen. Helaas konden rolstoelers er geen gebruik van maken. Dat was voor een meerderheid van de gemeenteraad aanleiding om een inclusief ontwerp te laten maken. Dat ontwerp kwam er. Helaas ook extra kosten. 1,1 miljoen euro tot een totaal van 3,7 miljoen euro. Dus politieke heisa, waardoor er nu ineens drie varianten op tafel liggen: geen brug, een niet inclusieve brug en een inclusieve brug. Geen brug kost volgens Noël Vergunst 600.000 euro, omdat er ontwerpkosten zijn gemaakt en een provinciale subsidie wegvalt. Een niet te ontvangen subsidie opvoeren als kosten vind ik boekhoudkundig curieus. Maar ik heb al vaker aangegeven van boekhouden geen verstand te hebben. Kritische raadsleden vinden 1,1 miljoen te veel in tijden van financiële onzekerheid. Nou zijn sommige financiële zaken redelijk zeker. De overschrijding van het budget bij de renovatie van Museum Het Valkhof bijvoorbeeld. Eind vorig jaar werd een extra krediet van bijna een miljoen euro om de boel een beetje inbraakveilig te maken bijna achteloos geaccepteerd door de raad, terwijl meerdere keren was geroepen: tot hier en niet verder. Zeker is dat het uiteindelijke tekort onzeker is. Financiële terughoudendheid lijkt me daarom niet onverstandig.  Schermafbeelding 2024-01-12 om 09.08.48    

De toegang tot de Nieuwjaarsreceptie was wel gratis. Iris Kokosky Deforchaux werd uitgeroepen tot Nijmegenaar van het Jaar 2023. Zij is directeur van basisschool De Bloemberg in Zellersacker, waar ze een dependance realiseerde voor kinderen van de Crisisnoodopvang in Winkelsteeg. Op deze dependance zitten veel kinderen afkomstig uit Oekraïne en Afghanistan met een sterk getraumatiseerd oorlogsverleden. Het is onbegrijpelijk dat er reacties op de site van de Gelderlander staan dat deze uitverkiezing weer iets is van woke-aanhangers met een hoog knuffelgehalte. Want wat heeft deze mevrouw nou echt betekend voor Nijmegen? Deze reageerders realiseren zich waarschijnlijk niet hoe zeer zij boffen dat ze in alle vrijheid in Nijmegen wonen. Een stad waar de herberg volgens Bruls in zijn nieuwjaarstoespraak altijd open staat. En waar een schooldirecteur haar stinkende best doet om al die getraumatiseerde kinderen uit oorlogsgebieden zich een beetje veilig te laten voelen. Noem dat maar niks qua betekenis voor Nijmegen. Kinderen knuffelen niet met vreemde mensen. Wel met mensen die ze volledig vertrouwen en die hen geborgenheid geven. Iris Kokosky Deforchaux is zo iemand. Bij haar vergeten ze hopelijk de verschrikkingen die achter hen liggen. Voor de eerste keer in hun leven kunnen deze kinderen voorzichtig zeggen dat ze boffen.

foto: YouTube


Over Vincent

Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


OPINIE | 1Nijmegen: Nuttige aanvulling of overbodige herhaling?

Tijdcapsule bij herdenking bombardement 1944 in 2024

12-01-2024 | Vincent Cantrijn