Columns en opinie

wwv9le0w

Boost

Afgelopen week presenteerde het college van burgemeester en wethouders de beleidsnota Versnelling mobiliteitstransitie. Een willekeurige bezoeker van de wekelijkse warenmarkt zal geen idee hebben wat hiermee bedoeld wordt. Jacobse en van Es wel. Zij zouden recht voor zijn de raap de minder omfloerste interpretatie geven: “Geen gezeik. Weg met auto’s in centrum en wijk.” Heldere taal. Zo’n vaart zal het echter nog niet lopen, ook al heeft het college wel verkeersmaatregelen in petto voor een autoluwer Nijmegen. Anders gaat het mis met de leefbaarheid, bereikbaarheid en aantrekkelijkheid van de stad. Een van de voorstellen is het invoeren van een maximumsnelheid van 30 kilometer in de bebouwde kom; ook op de doorgaande wegen. Laat de discussies maar doorkomen. Want een wethouder verkeer heeft hetzelfde probleem als Louis van Gaal of Ronald Koeman bij het Nederlands elftal: iedereen heeft er verstand van en weet het vooral beter. 

Lees verder onder de afbeelding

wiet_flickr

foto: Flickr

Wat een speling van het lot. Daags voor het verschijnen van de versnelde mobiliteitstransitievoorstellen stond het verkeer in en om Nijmegen de hele dag muurvast. In een bocht naar de Prins Mauritssingel was een vrachtwagen gekanteld met een lading van 20.000 kilo  geslachte varkens. Die hingen aan haken in de laadruimte. Al dat bungelen zorgt voor andere natuurkundige krachten dan stapeling. Dus kantelde de vrachtwagen in de bocht met een verkeerschaos van tien uur tot gevolg. Ik kreeg een rare associatie toen ik dat las. Vroeger moest ik van mijn moeder vaak een pond varkensgehakt halen bij de slager om de hoek. In die gekantelde vrachtwagen lag dus een equivalent van 40.000 porties gehakt van een pond. Goeiendag zeg. Hoewel ik niet weet wat de natuurkundige krachten zijn van 20.000 kilo kikkererwten in een vrachtwagen krijg ik steeds meer sympathie voor een gemeentelijk vegetarisch gronduitgiftebeleid om geen fastfoodrestaurant bij Ressen te krijgen.

Autoliefhebbers hoeven niet bang te zijn dat ze binnenkort niet meer met de auto naar het centrum kunnen. Besluitvormingsprocessen duren jaren. Kijk maar naar de wietteelt. In oktober 2012 schreef ik in een column dat GroenLinks een locatie in de stad wilde om legaal en onder toezicht wiet te telen. Hiermee zouden de coffeeshops in Nijmegen van een nieuwe voorraad worden voorzien en het zou illegale thuisteelt voorkomen. Helaas was dit wettelijk niet mogelijk. GroenLinks wilde die wet toen een beetje soepeltjes toepassen. Bruls dacht daar anders over. Die ging niet een potje rekkelijk zitten doen met een jointje in zijn hand. Tien jaar later is de wereld veranderd; de wietwet ook. In een kas tussen Bemmel en Huissen wordt binnenkort legale wiet geteeld in het kader van het Experiment Gesloten Coffeeshopketen. Voor de duidelijkheid. Coffeeshops worden niet gesloten; de keten wordt gesloten. Coffeeshops moeten hun wiet voortaan bij deze of andere legale wiettelers inkopen. Cannamax, het bedrijf dat de legale wiet in de kas gaat telen, is lyrisch. De kas betekent een enorme boost voor de regio. Want het levert wel mooi honderd banen op. Welke dominee kan tegen deze koopman op? 

Volgens de vergunning moet de kas jaarlijks minimaal 6500 kilo wiet produceren. Minimaal. Met minder schiet het niet op met de regionale boost.

Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg. 

Luister ook naar

BBB-voorman Rik Loeters voorziet geen breuk in fractie: "We zijn een heel goed team"

Op them Bouwen is BBB net GroenLinks

Oud-raadslid Ammar Selman (PvdA) adviseert nieuwkomers actief deel te nemen aan samenleving

31-03-2023 | Vincent Cantrijn