Columns en opinie

wwv9le0w

Brandgrens centrum Nijmegen vol in het licht

NIJMEGEN – De brandgrens van het bombardement van 22 februari 1944 staat dinsdagavond 21 februari weer vol in het licht. Bij een zestal informatiezuilen vertellen Gildegidsen over de stadspijn van 1944.

Ruim 350 zangers, muzikanten, vertellers en dichters creëren samen vanaf 19 uur in de Molenstraatskerk en de Stevenskerk in Nijmegen ruim twee uur lang een moment van leven, een moment van hoop op een mooie toekomst. Met muziek en woorden wordt stilgestaan bij de verwoeste dromen van de vele slachtoffers, herinneringen die nooit vergeten mogen worden.

De stad werd bij het fatale bombardement geraakt in het hart. Grote delen van het centrum werden weggevaagd. Hardlopers lopen die 21e februari met licht over de kilometerslange brandgrens. Wandelaars over de brandgrens treffen bij  de verlichte zuilen informatie over, het bombardement, de wederopbouw en de steun die aan Nijmegen geboden werd voor herstel van de stad.

Lees verder onder de afbeelding

Brandgrens024

Een moment van hoop, stilstaan bij verwoeste dromen bombardementslachtoffers 

Nijmegen kreeg na de oorlog kreeg uit ongelooflijk veel steden hulp, ook uit het buitenland. De getoonde solidariteit was destijds enorm. In de Molenstraatskerk en de bibliotheek Mariënburg wordt hieraan via een veertiendaagse expositie veel aandacht besteed.

Op de 21e februari wordt ook een podcast over het bombardement en de pijn voor de stad gepresenteerd. In de Molenstraatskerk spreken over Oekraïense jongeren.

Verbinding

Met dit Moment van Hoop willen de organisatoren – Brandgrens024.nl, het 4&5 mei comité en Gilde Nijmegen, stichting Wederopbouwstad Nijmegen, werkgroep oorlogsdoden Nijmegen, stichting  Friendship Albany Nijmegen – tevens  verbinding leggen met de waanzinnige oorlog in Oekraïne. Honderden Oekraïners hebben in Nijmegen een tijdelijk thuis gevonden na hun vlucht. Ook zij blijven ondanks het dagelijks geweld in hun thuisland dromen van een nieuwe toekomst. De avond van 21 februari met deelname van twaalf (gemengde) koren, twee troubadours, een ensemble oude muziek, een organist en elf dichters moet ook hen weer kracht geven. De hoop op nieuw leven, een mooie toekomst mag immers nooit opgegeven worden.

Carnaval

Het is die 21 februari net als 79 jaar geleden carnaval. Destijds troffen de bommen ook carnavalvierders die juist in Nijmegen even afleiding wilden zoeken van de oorlogsellende. De klokken van de Stevenskerk zullen even voor zeven uur het moment van hoop inluiden.

Programma in de kerken

Het gratis toegankelijke programma in de twee kerken tussen 19.00 en 21.45 uur kent de volgende deelnemers:

  • Molenstraatskerk : de koren: het Wereldmuziekkoor , Ex Falso, Cantiamo, Saudade, Cantus Obliquus, Revolt Vocal Group, Nijmeegs Mannenkoor en troubadour Karel Bosman
  • Stevenskerk : de koren Hatikwa, Good Company, campuskoor Veelstemmig, Melodie, Cantemus, Ensemble Casulana, organist , Jetty Podt en troubadour Dirk-Wim in t Hof

Dichters in de kerken

Stadsdichter Heidi Koren, campusdichter Derk Wijkamp, Qader Shafiq, Marcel Rözer, Rosanne de Boer, Yildiz Gies, Linda Vogelesang, Pauline Jansen, Gaiane Abrahamiam, Marijke Hanegraaf, Rob Jaspers

 

09-02-2023 | Rob Jaspers