Columns en opinie

wwv9le0w

Bruls niet langer voorzitter Veiligheidsberaad 

Burgemeester Bruls van Nijmegen stopt binnenkort als voorzitter van het Veiligheidsberaad. Ook neemt hij afscheid als vice-voorzitter van de VNG. Zijn taak wordt overgenomen door Sharon Dijksma, burgemeester van Utrecht. Bruls heeft die taak dan acht jaar vervuld, sinds 2016 was hij voorzitter van het overleg van voorzitters van de 25 veiligheidsregio's.

Bruls kreeg als voorzitter van het Veiligheidsberaad landelijke bekendheid tijdens de coronacrisis. “De meeste mensen hadden nog nooit van een veiligheidsregio gehoord, laat staan van het Veiligheidsberaad. Het kreeg pas een gezicht toen corona een paar weken aan de gang was”, aldus Bruls in een interview met VNG Magazine.

Respectvol

Bruls kijkt met een goed gevoel terug op zijn aandeel in de bestrijding van de crisis. “De samenwerking met de verantwoordelijke departementen verliep respectvol. (…) Ik vind dat we goede dingen hebben gedaan”, aldus Bruls. “We hebben heel veel mensen uit het ziekenhuis gehouden en ook het leven gered.”

Hubert Bruls Decentralisatie

Kort na zijn aantreden als vice-voorzitter van de VNG werden gesprekken gevoerd over de decentralistatie van het sociaal domein en de jeugdzorg. Over die gesprekken is Bruls terugkijkend niet onverdeeld enthousiast. "Het is een van de weinige dingen waarvan ik nu, terugkijkend, zeg: dan zit je acht jaar in het bestuur van de VNG en we zitten nog steeds met de naweeën van die decentralisaties."

foto: David van Haren

Luister ook

Tien jaar Hubert Bruls in Nijmegen

Parkeren op Wedren Nijmegen houdt gemoederen bezig

 

Lees ook

Plan Engie-terrein Nijmegen rammelt, belangrijke informatie ontbreekt

02-12-2022 | Raymond Janssen