Columns en opinie

wwv9le0w

Bruls vraag extra aandacht voor Nijmeegse jeugd 

NIJMEGEN – Laten we op straat, school en thuis met liefde omkijken naar onze jeugd. Laten we doen wat we kunnen om te helpen en aan de bel trekken als dat even niet meer lukt. Dat zei burgemeester Bruls maandagavond in zijn toespraak tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente Nijmegen. Bruls riep op om oog te houden voor jeugd en niet te laten gebeuren dat kinderen de dupe worden van allerlei problemen die volwassenen moeten oplossen. 

Tijdens een drukbezochte nieuwjaarsreceptie vroeg Bruls aandacht voor de problemen waar veel Nijmegenaren mee te maken krijgen en wat zijn weerslag kan hebben op jongeren. “Door uitval van onderwijs de afgelopen jaren hebben basisschoolkinderen en brugklassers achterstanden. Door lockdowns en de hoge eisen van deze tijd kampen relatief veel jongeren en studenten met psychische problemen en eenzaamheid.” 

Bruls bloemen

foto: David van Haren

Digitale wereld roept vragen op

Ook het toenemende geweld onder jongeren is volgens Bruls reden voor zorg en extra aandacht: “Wapenbezit, veiligheidsincidenten, overlast. En de immense digitale wereld roept meer vragen op dan ze beantwoordt. Hoe positief kijkt deze jongere nog naar zichzelf en naar zijn toekomst?” Daarom vroeg Bruls iedereen – ouders, maar ook de buurvrouw, een oom, de leerkracht, een sporttrainer of hulpverlener – alert te zijn op jongeren die in de knel zitten. “Want we hebben een sterke, hoopvolle en oplossingsvaardige nieuwe generatie Nijmegenaren nodig, die de oudste stad van Nederland de toekomst invoert. “

Uitdagen, ellende en onzekerheden

De nieuwjaarsreceptie kon voor het eerst sinds drie jaar weer worden georganiseerd. De wereldwijde covid-pandemie maakte het enkele jaren onmogelijk om het jaar met elkaar te beginnen, memoreerde de burgemeester, die met name het afgelopen jaar eentje van grote uitdagingen, ellende en onzekerheden noemde. Zo bracht de oorlog in Oekraïne een vluchtelingenstroom op gang die deels ook in Nijmegen landde. “Oekraïense vlaggen werden gehesen en Nijmegenaren zetten zich in om ontheemden een warm thuis te bieden”, aldus een trotse burgemeester die ook de ‘bijna-instorting’ van de Nederlandse vluchtelingenopvang memoreerde. “Maar in Nijmegen laten we niemand in de kou staan.
Na inmiddels ruim 10 jaar als uw burgemeester maakt het mij toch steeds opnieuw weer trots en dankbaar, om te zien hoe warm en gastvrij Nijmegenaren zijn voor mensen die onze hulp nodig hebben. “

180.00ste Nijmegenaar

Bruls benoemde ook de Nijmeegse ondernemer, de tekorten op de arbeidsmarkt en het aanhoudende woningtekort, te meer omdat onlangs de 180.00ste Nijmegenaar werd geboren. “In april baby Cristiano geboren. Deze nieuwste Nijmegenaar bracht onze stad naar het onovertroffen aantal van 180.000 inwoners”, herinnert Bruls zich. “Met al deze geschetste ontwikkelingen kan ik maar één conclusie trekken. Er staat véél onder druk in de samenleving. Zelfs als zelfverklaarde optimist kun je hier weleens negatief van gaan denken. Dat kan ik niemand kwalijk nemen.”

Nijmegenaar van het Jaar 2022

Tijdens de nieuwjaarsreceptie werd Margriet Bosma uitgeroepen tot Nijmegenaar van Jaar. Margriet Bosma werkt sinds 2014 op vrijwillige basis als coördinator bij de Voedselbank Nijmegen en Overbetuwe. Andere genomineerden waren gepensioneerd basisschooldirecteur Harrie Clemens en eigenaar van restaurant De Nieuwe Winkel Emile van der Staak. 

Lees ook

Margriet Bosma Nijmegenaar van het Jaar 2022

 

09-01-2023 | Raymond Janssen