Columns en opinie

wwv9le0w

Buitencategorie

HET COLLEGE HEEFT afgelopen dinsdag het bestemmingsplan vastgesteld waarmee de bouw van een nieuwe (voorlopig gasgestookte) energiecentrale mogelijk wordt gemaakt op de plek van de recent gesloopte kolencentrale. Daar stond ik toch van te kijken. Nijmeegse wijken moeten van het gas af en nieuwbouwwoningen moeten vooral gasloos gebouwd worden. Allemaal maatregelen om enigszins serieus vaart te krijgen in de energietransitie. Daarom zei de Nijmeegse gemeenteraad vorig jaar nog in meerderheid ‘nee’ tegen een mogelijk nieuwe CO2-uitstotende energiecentrale op deze plek. Het college probeerde toen de zorgen bij de raad weg te nemen door te verklaren dat de plek echt niet de voorkeur had van het stadsbestuur en dat er pas voor die mogelijkheid zou worden gekozen als er echt geen andere opties zouden zijn voor grootschalige energieopwekking. Kortom; gaat u vooral rustig slapen. Binnen een jaar dan toch dit besluit van het college? Dat vereiste nader leeswerk. 

Liever luisteren? Klik hieronder:

Ik schrok me te barsten toen ik het betreffende stuk opende en begon te scrollen. Er kwam werkelijk geen einde aan. Het raadsvoorstel heeft 28 bijlagen en nog wat losse notities. Misschien heb ik me een paar pagina’s verteld, maar ik kwam uit op een totaal van 1932 pagina’s. Ik herhaal: ik kwam uit op een totaal van 1932 pagina’s. Transparantie van beleid is een loffelijk streven. Maar ambtenaren en externe adviesbureaus 1932 pagina’s laten schrijven om uit te leggen dat een nieuwe centrale op deze plek kan, mag en aan de regels voldoet is een aanslag op het bevattingsvermogen. In ieder geval op mijn bevattingsvermogen. Want ik kon er werkelijk geen touw aan vast knopen waar het over ging. Probeer het zelf eens als u zich zit te vervelen. Ik kan me met de beste wil van de wereld niet voorstellen dat er één raadslid is die op basis van deze brij aan notities durft te zeggen dat hij of het zij het snapt. En daarmee diskwalificeer ik echt niemand. Noël Vergunst deed in de krant een poging om een korte samenvatting te geven. Het kwam er op neer dat de nieuwe hybride elektriciteitscentrale veel minder milieubelastend is dan de kolencentrale die er jaren stond. Weliswaar wordt er gas gebruikt als andere energiebronnen tijdelijk onvoldoende aanwezig zijn, maar uiterlijk in 2045 moet de boel volledig CO2 vrij zijn. Commotie is dus overbodig en ga vooral weer rustig slapen. Deze laatste woorden als vrije concluderende interpretatie zijn voor mijn rekening. 

Het college wikt, de raad beschikt. Dat weet Noël Vergunst als geen ander. Hij was daarom wel zo eerlijk om te zeggen dat de raad het laatste woord heeft. De raad kan dus besluiten het bestemmingsplan niet vast te stellen. Een soort van ‘bekijk het maar met je 1932 pagina’s.’ Maar Noël zei er meteen achteraan, dat als het Rijk graag een nieuwe energiecentrale op deze plek wil dan kan het besluit van de raad weer overruled worden. In mijn woorden: met 1932 pagina’s je van tevoren indekken tegen politiek armpje drukken in de buitencategorie.


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


 

24-11-2023 | Vincent Cantrijn