Carnavalswereldvreemd
AFGELOPEN WEEK STOND in de Gelderlander een bijzondere typering van een Nijmegenaar. De secretaris van de Federatie Openbaar Carnaval Nijmegen verklaarde: “Daarnaast denken we dat inwoners van Nijmegen niet meer zitten te wachten op de uitstoot van al die wagens. Een looptocht is veel beter voor het milieu.” Deze ontboezeming stond in een aankondiging van de Ummegang, die dit jaar voor de twee keer op rij wordt georganiseerd. Katholieke lezers met heimwee naar het verleden moet ik teleurstellen. De Ummegang heeft niks te maken met een Sacramentsprocessie of Stille Omgang. Met de Ummegang wordt de Knotsenburgse Kèrnefalsoptocht bedoeld. Jawel. Alleen voor lopers. Wagens zijn verboden, want daar zitten de inwoners van Nijmegen niet meer op te wachten. Limburgs carnavalsvierder pur sang Hubert Bruls kijkt wel mooi uit om zijn gele kippenpak uit de verkleedkist te halen. Hij zou in dat pak gigantisch carnavalesk van de leg raken.
Luisteren kan ook:
Hoe het kan zo kan het maar in diezelfde editie van de Gelderlander deed wethouder John Brom van de Stadspartij een oproep om te komen met initiatieven voor een nieuw sociaal evenement in de binnenstad waar mensen elkaar kunnen ontmoeten in deze donkere dagen. Dit naar aanleiding van het succes van het Glazen Huis. Toen ik dat las dacht ik: wie is hier nu gek? Op initiatief van de Stadspartij krijgt de Federatie Openbaar Carnaval 37.500 euro subsidie. Structurele subsidie is zelfs mogelijk. Allemaal mooi en aardig, maar er wordt tijdens de donkere dagen in het carnavalsweekend weinig sociaal meer ontmoet in de binnenstad. Wat toch dé essentie is van carnaval. Ga maar eens kijken in Groesbeek, Beek, of in Wijchen tijdens de Reut en bij Schik op de Mèrt. Zonder één eurocent subsidie wordt daar sociaal ontmoet als een nieuwe. En de organisatoren van de optocht in Lent zien nu al uit naar hun grote optocht. Inclusief grote carnavalswagens. Lentenaren zijn afwijkende Nijmegenaren. Vandaar.
Er staat nóg een opvallende carnavalsgebeurtenis op het programma. Carnavalsvereniging De Krunekroane uit Kranenburg reikt ieder jaar de Kranich-Orden uit. Deze hoge onderscheiding is bestemd voor mensen, verenigingen, of instanties die de Europese gedachte uitdragen. Volgende week zondag wordt deze prijs in een feesttent aan de prijswinnaar overhandigd in bijzijn van prinsen carnaval uit diverse landen. De prijs gaat deze keer mee terug naar Nijmegen. Jammer genoeg krijgt de Stichting Prinsentreffen Nijmegen deze eer niet. Al jarenlang komen tientallen Prinsen uit binnen- en verre buitenland naar Nijmegen om de Europese carnavalsgedachte uit te dragen. Overmorgen voor de zoveelste keer. De jury uit Kranenburg heeft anders beslist. De Duitse carnavalsprijs gaat naar de Radboud Universiteit. De Universiteit is zeer vereerd met deze bijzondere erkenning. Eén probleempje is er wel. Er is niemand van het College van Bestuur die naar Kranenburg kan afreizen om de prijs in ontvangst te nemen. Dus wie wordt als vervanger gestuurd? De recent in opspraak geraakte en daardoor zonder afscheidsreceptie afgetreden oud – rector magnificus Han van Krieken. In Kranenburg kijken ze elkaar onder de carnavalssteken verbijsterd aan hoe dit toch mogelijk is. Desondanks: driewerf Helau!
Wat is de overeenkomst tussen de Federatie Openbaar Carnaval Nijmegen en de Radboud Universiteit? Allebei carnavalswereldvreemd.
Over Vincent
Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.