Columns en opinie

wwv9le0w

D66-raadslid Marijke Synhaeve verlaat Nijmeegse gemeenteraad voor zetel in Tweede Kamer

NIJMEGEN – Marijke Synhaeve (D66) verlaat de Nijmeegse gemeenteraad. Synhaeve zal namens haar partij zitting nemen in de Tweede Kamer. Vanwege zwangerschapsverlof van een Kamerlid schuift Synhaeve tijdelijk door naar Den Haag. 

Synhaeve stond op de elfde plek van de kieslijst van haar partij, die uiteindelijk negen zetels behaalde, maar maakt nu dus toch al de overstap naar de landelijke politiek. Onder meer Kamerlid Hanneke van der Werf legt haar taken tijdelijk neer vanwege zwangerschap.  Marijke Synhaeve D66

Jeugdzorg

In een brief aan burgemeester Bruls schrijft Synhaeve dat ze het als een eer heeft ervaren gewerkt te hebben aan meer kansengelijkheid, onder meer voor jongeren in de jeugdzorg. Het raadslid zette zich ook in voor ouderen, mensen op de vlucht voor geweld en voor de LHBTIQ+-gemeenschap.


Marijke Synhaeve was – samen met Kamerlid voor GroenLinks/PvdA Lisa Westerveld – te gast in aflevering 132 van Ien, de podcast. Deze aflevering is hier terug te luisteren.


Vertrouwen in overheid

Synhaeve merkt ook op dat het vertrouwen in de overheid is afgenomen. “Dat vraagt om reflectie vanuit alle politieke partijen”, schrijft ze. “Het duidt ook op de noodzaak van kwalitatief goed onderwijs en aandacht daarbij voor de rol van de democratie.” In haar rol als voorzitter van de Nijmeegse kinderraad liet zij kinderen kennis maken met democratie besluitvorming en de rol van de lokale politiek. 

Marijke Synhaeve maakte sinds 2018 deel uit van de Nijmeegse gemeenteraad. Zij zal op 12 december worden geïnstalleerd als Kamerlid.

foto: David van Haren

Lees ook

Lars Westra over kinderrechten en zijn nieuwste boek

COLUMN | Horecaconcentratiegebied

 

04-12-2023 | Redactie Ien, de podcast