Columns en opinie

wwv9le0w

De 5 best beluisterde podcasts over de Nijmeegse politiek

De podcast daags na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart 2022 is de best beluisterde Ien, de podcast van 2022. Hieronder zie je een overzicht van de vijf populairste podcasts van het voorbije jaar over de politiek in Nijmegen. 

In deze podcast lieten Rob Jaspers en Raymond Janssen hun licht schijnen over de verkiezingsuitslag. De drie winnaars van de verkiezingen, GroenLinks, Stadspartij Nijmegen en D66, zouden uiteindelijk een coalitie gaan vormen, daar zou nog wel wat tijd overheen gaan. “De Stadspartij wil van de hippe fietser af, terwijl GroenLinks die fietser juist nóg meer plek wil zeggen”, aldus Rob Jaspers in die aflevering 48.

Historische uitslag Stadspartij, GroenLinks blijft de grootste

Op plek 2 staat het afscheidsinterview dat Tobias van Elferen had met Raymond Janssen. Van Elferen, 15 jaar actief voor D66 in de Nijmeegse politiek, nam na de verkiezingen afscheid van de gemeenteraad, maar keerde terug als wethouder. Het politiek debat zou Van Elferen het het meeste missen, zei hij in dat gesprek. “Ik ben toch wel een fan van harmonieuze, gestolde meningsverschillen die de politiek is. En natuurlijk ook de kans die je hebt om bij te dragen aan je stad.”

Tobias van Elferen (D66) neemt afscheid

De derde plek is voor het gepsrek met staatsrechtgeleerde Lianne van Kalken, die in gesprek met Raymond Janssen uitlegt welk proces zich na de verkiezingen voltrekt. Vaak wordt dan een coalitieakkoord gemaakt, maar volgens Van Kalken kan dat ook een raadsakkoord of een burgerakkoord zijn. “Je wilt dat er een andere cultuur gaat ontstaan, maar als je vervolgens toch weer coalitie vs. oppositie gaat spelen, dan verandert er eigenlijk nog niks”, aldus Van Kalken.

Doorbreek kloof tussen oppositie en coalitie

Op plek vier staat de podcast waarin Jaspers en Janssen de kansen voor onder meer Forum voor Democratie. Lang was sprake dat FVD inderdaad mee zou doen in Nijmegen. Algemeen werd verondersteld dat de partij het juist goed zal doen bij de thuisblijvers, maar dat bleek niet het geval. FVD haalde in Nijmegen te weinig stemmen voor een raadszetel. 

FVD gaat niet-stemmers niet naar stembus lokken

Op de vijfde plek staat die podcast waarin botsing tussen burgemeester Hubert Bruls en raadslid Niek Kraut (VVD) werd besproken. De gemeenteraad was kritisch over de houding van Bruls die klachten van omwonenden van het Joris Ivensplein in de ogen van de raad niet serieus nam. Bruls, in het college verantwoordelijk voor openbare orde en veiligheid, hekelde op zijn beurt raadsleden die in zijn ogen een gebrek aan visie toonden. “Ik zit hier om u te controleren”, aldus Kraut nadat hij door Bruls van populisme was beschuldigd.

Burgemeester en raad fel in debat over Joris Ivensplein

Luister ook

Het 'Ien, de podcast' Jaaroverzicht 2022

Minister en wethouder samen aan het werk voor betaalbare duurzaamheid

De Donjon: de toren die er niet mocht komen

 

 

30-12-2022 | Raymond Janssen