Columns en opinie

wwv9le0w

De middag van ’44: een EO-programma over het bombardement op Nijmegen

NIJMEGEN – De middag van '44 is een programma van de EO over het bombardement op Nijmegen. In dit programma, dat terugblikt op het bombardement van 80 jaar geleden, neemt presentator Kefah Allush de kijker mee in de dramatische uren van deze middag op 22 februari 1944. Zanger Frank Boeijen verzorgt de gelijknamige titelsong van het programma. Het programma is te zien op 22 februari om 22.18. uur op NPO2.

Bij het bombardement op Nijmegen kwamen rond de 800 mensen om, waaronder 24 kinderen van een kleuterschool. Ook vielen er duizenden gewonden. Grote delen van het centrum van Nijmegen zijn verwoest. Het bombardement lag in al die jaren extra gevoelig, omdat het door de Amerikanen is uitgevoerd. THEO - DMV44 - WJB_5171 - FOTO WILLEM JAN DE BRUIN FOTOGRAFIE - HR

Ooggetuigen doen hun verhaal
De impact van de aanval is na 80 jaar nog enorm. Dat blijkt ook uit de verhalen van de ooggetuigen in het programma. Een van hen is Addy Hendriks. Zij liep altijd samen met haar broertje Jopie naar de basisschool. Addy overleefde het bombardement, maar Jopie niet Addy heeft nog jarenlang last gehad van schuldgevoel, omdat ze door haar ‘ongeduldigheid’ op een ander plek was dan de andere kinderen uit haar klas. Hierdoor overleeft zij het. Hendriks vertelt: “Ik had mijn schoollunch al op en ging naar de gang om mijn nieuwe kralenketting aan vriendinnen te laten zien. Jopie was nog aan het eten in het klaslokaal. Als ik toen op hem had gewacht, of hem had meegenomen naar de gang, dan had ik hem misschien nog kunnen redden.”

Toen en nu
De middag van ’44 brengt de geschiedenis op een unieke en indringende wijze tot leven. Met behulp van drie elementen: vertelling, ooggetuigen en moderne visuele technieken, worden de gebeurtenissen uit het verleden op indringende wijze in het nu (her)beleeft. De kijker krijgt een gedetailleerd beeld hoe het is om – anno 2024 – zo’n traumatische gebeurtenis mee te maken.

foto: Willem Jan de Bruin Fotografie


Lees ook

COLUMN | Gematst

Tijdscapsule bij herdenking bombardement 1944 in 2024

Ien, de podcast en Edese Vos werken samen aan productie over tegenmacht

 

29-01-2024 | Redactie Ien, de podcast