De Tegenmacht Podcast – Kritiek uit verwachte hoek
NIJMEGEN/EDE – In de Tegenmacht Podcast gaan journalisten Marc van der Woude uit Ede en Raymond Janssen uit Nijmegen samen op onderzoek uit. Is er in deze twee Gelderse steden sprake van lokale tegenmacht? Hoe functioneert die dan? De podcastserie bestaat uit zeven afleveringen en gaat dinsdag 7 mei van start.
Tegenmacht betekent niet ’tegen de macht’ zijn, maar houdt in dat mensen en organisaties met macht een gezond tegenwicht krijgen. Denk aan een weegschaal die in balans wordt gehouden met gewichten.
Geen verkeerde dingen doen
In een samenleving betekent ’tegenmacht’ dat er voor wordt gezorgd dat de macht van één groep niet te groot wordt en dat die groep geen verkeerde dingen doet. Dat kan worden bereikt door andere groepen óók invloed te geven. Zij houden in de gaten wat de machthebbers doen en proberen ervoor te zorgen dat ze de samenleving goed blijven dienen.
Lokale tegenmacht
Elke dinsdag verschijnt een nieuwe podcastaflevering, waarin afwisselend Ede en Nijmegen aan bod komen. De makers verkennen drie onderdelen van de lokale tegenmacht: het functioneren van de gemeenteraad, de lokale journalistiek en burgerinitiatieven. In elke aflevering komen twee interessante gasten aan het woord die inspiratie en inzichten aanreiken. Wat kunnen Ede en Nijmegen van elkaar leren over tegenmacht?
Nijmegen en Ede
Zowel op deze website als op de Edese Vos zullen ook artikelen verschijnen die de thema’s verder uitdiepen. Beide platforms richten zich op het kritisch en betrokken volgen, analyseren en duiden van lokale politiek en maatschappelijke ontwikkelingen, met als doel de informatiepositie van inwoners (en daarmee de tegenmacht) te versterken.
Deze podcast wordt mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek.
Lees ook
PODCAST | Karin van den Heuvel (VVD Beuningen): "Nijmegen en Beuningen werken te weinig samen"