Columns en opinie

wwv9le0w

Dick Schoof, beoogd premier van Nederland, studeerde in Nijmegen

NIJMEGEN – PVV, VVD, NSC en BBB hebben dinsdagmiddag Dick Schoof gepresenteerd als de nieuwe premier van Nederland. Schoof, momenteel secretaris-generaal van het ministerie van Justitie en Veiligheid, bracht zijn studietijd door in Nijmegen.

Schoof (Santpoort, 1957) studeerde tussen 1975 en 1982 planologie aan de toenmalige Katholieke Universiteit. De beoogde premier ging op kamers in Nijmegen en werd actief in het verenigingsleven. Schoof werd lid van de studentenroeivereniging Phocas, dat haar verenigingsgebouw toen nog had langs het Maas-Waalkanaal. Schoof was tussen 1979 en 1980 voorzitter van het bestuur van Phocas. 

Lees verder onder de foto

foto-OPOT-met-Dick-Schoof-1536x961

Dick Schoof tijdens een reünie van roeivereniging Phocas in 2018 – foto: Phocas

Studentenbezetting

Schoof, toen nog met lange zwarte haren, paste prima in het plaatje van het roerige Nijmeegse studentenleven van de jaren zeventig en tachtig. In een interview met NRC Handelsblad in 2015 zegt studievriend Martijn Bakker dat Schoof tijdens de studentenbezettingen echter niet op de barricaden klom. “Dick nam zijn slaapzak mee naar de bezetting, maar stond de volgende morgen wel als eerste om half negen aan het kanaal voor de roeitraining”, aldus Bakker in NRC Handelsblad. “Hij had immers met de coach afgesproken dat er resultaten geboekt moesten worden. Moet er een klus geklaard worden, dan gaat hij ervoor.” Inzet tonen blijkt een motto te zijn van de beoogde premier. Niettemin typeerde hij zichzelf tijdens een reünie van Phocas in 2018 als “het eeuwige talent”. 

Voorzitter roeivereniging Phocas

De loopbaan van Schoof als bestuurder begint ook in Nijmegen. Zijn bestuurstaak van Phocas vindt hij minstens zo belangrijk als zijn studie. Dat geldt ook voor de diverse overlegorganen van de universiteit, waar Schoof zitting in had. Daar scherpt hij zijn bestuurlijke intuïtie. dick schoof persconferentie

Geen man van dikke boeken

Dat Schoof aan de slag moet met een hoofdlijnenakkoord past goed bij zijn voorkeur voor efficiency. “Hij is geen man van de dikke boeken”, schrijft NRC Handelsblad in 2015. “Als een medestudent hem eens een interessant boek aanbeveelt, vraagt Schoof: ‘Heb je geen samenvatting van vijf pagina’s voor me?”

foto: still video kabinetsformatie2023.nl


 

28-05-2024 | Raymond Janssen