Columns en opinie

wwv9le0w

Emmeren

MIJN COLUMNS GAAN over Nijmegen. U verwacht niks anders van mij. Maar toch start ik deze week met een kort uitstapje naar de landelijke politiek. Want ik vind het onbegrijpelijk dat bij het formeren van een nieuwe regering eerst wekenlang geëmmerd moet worden of en hoe partijen zich aan de grondwet zullen houden. Alsof dit niet de gewoonste zaak van de wereld is. Dit is funest voor het vertrouwen in de politiek en leidt tot nog meer verwijdering en jij-bakken. Ook in Nijmegen. Want als zelfs het stelen van belangrijke verbindingskabels van het Glazen Huis, waardoor de start van de uitzendingen mogelijk uitgesteld moet worden, leidt tot digitaal gescheld dat dit het zoveelste gepruts is van dat linkse Nijmegen dan wordt het mij zwaar te moede. 

Luisteren kan ook. Klik hieronder.

Terwijl ik vorige week toch met een glimlach door de binnenstad liep. Een dag later las ik in de Gelderlander dat mijn glimlach een vooropgezet plan was van wethouder Cilia Daemen. Jawel. Ere wie ere toekomt. Ik moest glimlachen toen ik een man op een fleurige bakfiets zag rijden met een kind met een kerstmuts en een grote kerstboom in de bak. Wist ik veel dat dit een van de vijf Jingle Wheels-bakfietsen was die door Cilia Daemen een maandlang als gratis deelbakfiets ter beschikking worden gesteld. Grotere kerstinkopen hoeven zo niet met de auto vervoerd te worden. Dat is niet alleen goed om het autoverkeer te verminderen, maar moet volgens Cilia ook voor een glimlach zorgen in deze bijzondere tijd van het jaar. Missie geslaagd. In ieder geval wat mijn glimlach betreft. Want een maand lang vijf bakfietsen gratis aanbieden, hoe mooi versierd ook, zullen de files op de singels en de Waalbrug niet laten afnemen. Volgens notoire klagers zal een andere maatregel van Cilia Daemen de files richting binnenstad wèl laten afnemen. Dat is de tariefsverhoging per 1 januari van 20 cent per uur voor de parkeergarages in de binnenstad. Wie vijf uur parkeert is zegge en schrijve één euro extra kwijt. Dus digitale commotie over deze zoveelste maatregel om de winkeliers in de binnenstad te dwarsbomen met een volgende uittocht naar Kleef, Elst en Wijchen tot gevolg. Parkeermaatregelen en omzetperikelen binnenstadwinkeliers als een eeuwigdurend perpetuum mobile. GEMEENTE-NIJMEGEN_JINGLE-WHEELS

Gelukkig kan er in Nijmegen ook eeuwigdurende roem gewonnen worden. En wel met de titel Nijmegenaar van het Jaar. Uit de zestien voorgedragen personen zijn drie genomineerden gekozen. Het digitale stadspanel, bestaande uit 3500 inwoners van Nijmegen, bepaalt de winnaar. Het is dus verre van een ons-kent-ons verkiezing. En zo hoort het ook. De winnaar is van ons allemaal. Tijdens de komende Nieuwjaarsreceptie zal Hubert Bruls de trofee met de toepasselijke titel Applaus aan de winnaar uitreiken. Hij of zij wordt dan de zestiende Nijmegenaar van het Jaar.  

De trofee kan maar aan één persoon uitgereikt worden. Dat is het lot van een verkiezing. Maar alle genomineerden en voorgedragen personen verdienen applaus. Want zij doen wat gelukkig heel veel mensen doen. Professioneel of als vrijwilliger. Simpel gezegd: zij doen iets waardevols voor Nijmegen zonder te emmeren. 

foto: Gemeente Nijmegen


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


Terugbladeren: Maisonnettes in Nijmegen

Oud-wethouder organiseert benefietontbijt voor wederopbouw Gaziantep

COLUMN | Omgeving

 

15-12-2023 | Vincent Cantrijn