Engelbewaarders
DE VIERDAAGSE IS HET wereldkampioenschap van gewone mensen. Dat waren afgelopen maandag de laatste woorden van Fons de Poel in zijn allerlaatste uitzending van ‘Het gevoel van de Vierdaagse’. Zijn afsluitende woorden kwamen niet zo maar uit de lucht vallen. Jacques Thielen, jeugdvriend van Fons in Hatert, was de veroorzaker. Deze keer geen gedegen politieke analyses van Jacques Thielen. Zittend aan de keukentafel lanceerde hij tal van juweeltjes van wijsheden over het hoe, wat en waarom van de Vierdaagse. Jacques is nog steeds van de breedsprakige formuleringen. Niks geen tegeltjeswijsheden. Zijn uitspraken vallen onder de categorie Tuintegelwijsheden. Ik ga ze hier niet herhalen. Kijk de uitzending vooral een keer terug, dan snap je waarom Fons de Poel tot zijn wereldkampioenschap van gewone mensen kwam.
Liever luisteren? Klik hieronder op play.
Wie langs de route heeft gestaan moet het zijn opgevallen dat veel lopers voor een goed doel liepen. De opschriften op de t-shirts waren helder genoeg. Ik heb het van nabij mogen meemaken. Ik was langs de route een van de vrijwilligers die op rustplekken zorgden voor veertig lopers die geld inzamelden voor Make-a-Wish. Gewone mensen die met ongewoon bijzondere motieven meeliepen voor dit goede doel. Indrukwekkend om de achtergronden te horen over de reden van hun sponsorloop. Het was voor hen de gewoonste zaak van de wereld. Zoals ontelbare andere gewone mensen dat als loper of vrijwilliger ook deden voor andere goede doelen. En net zo vanzelfsprekend werd dit in en rond Nijmegen gefaciliteerd door gewone mensen die hun tuin, oprit, of huis belangeloos en gastvrij ter beschikking stelden om de lopers voor al die goede doelen een rustpauze te geven. De Vierdaagse als wereldkampioenschap voor gewone mensen. Zonder opsmuk, gewoon doen. Make-a-Wish kan ruim 40.000 euro op de rekening bijschrijven. Bijeengelopen door gewone mensen.
Herman van der Zandt en Sosha Duysker zijn de nieuwe presentatoren van ‘Het gevoel van de Vierdaagse’. Tijdens de doortocht in het centrum van Wijchen werd aan lopers gevraagd welk liedje ze langs het parkoers het meest irritant vonden. 'De Engelbewaarder' stond met stip op 1. Als jong manneke in het katholieke Brabant van de vijftiger jaren wist ik niet beter dan dat iedereen een engelbewaarder had die het beste met je voor had. Ga maar lekker slapen, je engelbewaarder zorgt goed voor je. Geen mysterie; het was zo vanzelfsprekend als wat. Een engelbewaarder behoort echter al decennialang tot de categorie ‘uitgestorven beroepen’. Tot nu. Tienduizenden wandelaars en feestvierders zongen dat ze zeker weten dat er een engelbewaarder bestaat. Dat klopt. Duizenden vrijwilligers stonden dag en nacht op de meest uiteenlopende manieren op en langs de route paraat om het beste met de Vierdaagselopers voor te hebben. De lopers konden rustig gaan slapen. De vrijwilligers zorgden goed voor hen. Geen mysterie; het was zo vanzelfsprekend als wat. Op de Wedren werd op een bijzondere manier aandacht geschonken aan het belang van vrijwilligers voor het laten slagen van de Vierdaagse. Terecht. Ook zij zijn onderdeel van het wereldkampioenschap van gewone mensen. Nijmegen en omgeving liet zich deze week weer van zijn beste kant zien door duizenden vrijwillige Vierdaagselopers engelbewaarders.
foto: Vincent Cantrijn
Over Vincent
Vincent Cantrijn (1951, Breda) werkte na zijn studio sociale geografie/planologie in Nijmegen acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.
Andere columns van Vincent lezen? Klik hier!
Lees ook
Wat je deze zomer van Ien, de podcast kunt verwachten
Nijmegen komt met ambitieuze nieuwe plannen voor stationsgebied
Terugbladeren: Het Joris Ivensplein te Nijmegen
Fan van Ien?
Onze podcast is gratis te beluisteren voor iedereen, maar het maken ervan kost veel tijd en geld. Serieuze journalistiek vraagt om inzet en middelen. Daarom vragen we je om een vrijwillige bijdrage. Met jouw steun kunnen we Ien, de podcast blijven maken en nog meer Nijmegenaren ermee verblijden.