Gemoedelijk
Twintig sekswerkers op de Nijmeegse tippelzone aan de Nieuwe Marktstraat. Meer mogen er niet komen van Bruls. Dat zou ten koste gaan van de veiligheid en de openbare orde. “En nu is de sfeer er nog gemoedelijk”, aldus Bruls in de Gelderlander. Ik kan me niks voorstellen bij een gemoedelijke sfeer op een achteraf gelegen tippelzone met een afwerkloods. Ik zal eens gaan kijken. Een gemoedelijke sfeer is echt iets voor mij. Of de gemoedelijke sfeer lang zal blijven is nog maar de vraag. Want Huiskamer de Cirkel moet vanwege bezuinigingen wellicht sluiten.
Liever luisteren dan lezen? Klik hieronder op play!
Dat heeft consequenties voor de gehele zorgaanpak voor de sekswerkers. In Huiskamer de Cirkel kunnen ze binnenlopen voor een praatje, een kop koffie en voorbehoedsmiddelen. Dit kost de gemeente jaarlijks 300.000 euro. Wethouder Grete Visser vindt dat wat veel. Want in de Huiskamer komen ook vrouwen van buiten Nijmegen die in de Nieuwe Marktstraat tippelen en de afwerkloods gebruiken. Daardoor geeft de gemeente dure zorg aan vrouwen die verder geen binding met Nijmegen hebben. Over deze redenering moest ik even nadenken. Op zwaar gesubsidieerde stoelen in de Vereeniging en de Schouwburg zitten ook mensen van buiten Nijmegen die verder geen binding met de stad hebben. Je bent grote stad of je bent het niet. De commotie zou in Beuningen niet te overzien zijn als de gemeente zou besluiten om daar een gesubsidieerde afwerkloods voor straatprostituees te bouwen. In Nijmegen kijkt niemand daar raar van op. Het hoort nu eenmaal bij de grote stad. Onder de bezoekers aan de tippelzone zullen ook wel eens Beuningenaren zitten. Die kunnen aan de poort niet geweigerd worden. Net zoals sekswerkers van buiten Nijmegen niet geweigerd kunnen worden. Dat heeft de rechter namelijk bepaald.
Het aantal klanten bedraagt 9 tot 24 per avond. Dat zijn gemiddeld 17 klanten per avond. In 2005 waren dat gemiddeld 25 klanten per avond. Er zit dus de klad in, maar dit terzijde. Toen was er ook politiek gedonder omdat de afwerkloods zou moeten sluiten vanwege bezuinigingen. De afwerkloods kostte toen 125.000 euro. De inflatie in de afwerkloodssector is niet bij te houden. Ook dit terzijde. In een column uit 2005 beschouwde ik de afwerkloods als een gemeentelijke parkeergarage waar een auto wordt gestald om gebruik te maken van een stedelijke voorziening. Lees deze zin maar eens twee keer dan komt het minder gek over dan het op het eerste gezicht lijkt. Wie zijn auto in een parkeergarage zet om naar de Schouwburg te gaan moet parkeergeld betalen. Waarom dan gratis parkeren in de gemeentelijke afwerkloods? Je krijgt er ook nog eens een gordijn bij en een eigen prullenbak. Kom er maar eens om in de Kelfkensbosgarage.
Mijn rekensommetje uit 2005 zal ik met huidige parameters herhalen. Met gemiddeld 17 klanten per avond komen er, Eerste Kerstdag, Eerste Paasdag en Nieuwjaarsdag niet meegeteld, 362 x 17 = 6154 klanten per jaar. Als iedere bezoeker aan de tippelzone 7,50 euro betaalt voor een parkeerkaartje in de afwerkloods levert dat jaarlijks 46.155 euro op. Alle beetjes helpen. Zo kan Grete Visser ook nog voor koekjes bij de koffie in de Huiskamer zorgen. Blijft de sfeer daar zeker gemoedelijk.
foto: David van Haren
Over Vincent
Vincent Cantrijn (1951, Breda) werkte na zijn studio sociale geografie/planologie in Nijmegen acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.
Lees ook
Ien Dales: Kortstondig maar invloedrijk burgemeester van Nijmegen
Wandeling langs brandhaarden in Nijmeegs centrum en wijk Oost in september 1944
Overigens
Geniet je van Ien, de podcast? Overweeg dan om ons te steunen met een kleine donatie. Dat kan eenmalig of maandelijks. Zo kunnen we blijven groeien zonder vervelende advertenties!