Generatieoverschrijdend
BRANDGRENSWANDELING. Een woord dat pas enkele jaren bestaat, maar inmiddels niet meer uit Nijmegen weg te denken is. Met dank aan Bregje Jaspers. Zij bedacht het idee om de brandgrens van het bombardement op 22 februari 1944 te markeren met 800 metalen plaatjes in de het plaveisel van de binnenstad. Op ieder metalen plaatje staat de naam van een van de 800 slachtoffers van die middag. Sinds vijf jaar vormen deelnemers aan de Brandgrenswandeling op de avond vóór de officiële herdenking een inspiratiebron van verwachtingsvolle dromen. Met dank aan Rob Jaspers. Herinneringen en verwachtingsvolle dromen. Dankzij generatieoverschrijdende samenwerking.
Liever luisteren naar Vincent? Klik op play.
Op 22 februari 2004 had mijn column de titel Indrukwekkend. Een passage: "Over het bombardement zijn de laatste dagen veel indrukwekkende artikelen verschenen. Getuigenissen van mensen die er bij waren. Er is een speciale bloemlezing van verhalen en gedichten over die fatale uren gepubliceerd. Er zijn bijeenkomsten geweest waar even indrukwekkende woorden zijn gesproken. Opdat we het verleden niet vergeten. Zonder het verleden geen heden; laat staan een toekomst. Het is volgens mij dan ook geen toeval dat de bekendmaking van de meningspeiling over de toekomst van Plein '44 praktisch samenvalt met de herdenking van het bombardement. Verleden en toekomst van dezelfde plek in één weekend.
Op 22 februari 2014 was de titel van mijn column Donker. Een passage: Ben je thuis voor het donker? Een heel normale vraag aan een klein Nijmeegs meisje dat naar de Waalkade gaat om te kijken of er geschaatst kan worden. Ben je thuis voor het donker? Veel kinderen kwamen die dag niet meer thuis voor het donker. Gedood door de bommen van het bombardement die op 22 februari 1944 over Nijmegen neerdaalden. Vandaag precies zeventig jaar geleden. Ben je thuis voor het donker? De titel van het muziektheater dat de afgelopen drie dagen in de Schouwburg werd opgevoerd als herinnering aan die fatale datum in de Nijmeegse geschiedenis. Een zeer indringende voorstelling, waarvan ik met volle teugen heb genoten. Een stuk over hoop en vrees, over de pijn van het verlies, maar ook over vertrouwen in de toekomst. En dat laatste is natuurlijk het belangrijkste. Zonder vertrouwen in de toekomst geen vertrouwen in het heden."
Op 10 februari 2019 heette mijn column Verwachtingsvol. Een passage: "Op 21 februari 1944 wist niemand welke dramatische gebeurtenis de dag daarna zou plaatsvinden. Iedereen keek hoopvol vooruit naar een betere toekomst. Verwachtingsvol droomde men van... ja van wat? Op de 21e februari aanstaande wordt dan ook niet teruggekeken op de verschrikkingen van het bombardement. Daarom geen dramatische muziek, zware koralen of bedroefde gedichten. Dat is de opgave voor de deelnemers aan de levende brandgrens. Samen moeten zij ervoor zorgen dat het hart van de stad op de 21ste februari een kwartier lang een plek vol leven en hoop is. Net zoals 75 jaar geleden op de 21ste februari. Het doorgeven van verwachtingsvolle hoop en dromen staat centraal."
Indrukwekkend. Ben je thuis voor het donker? Verwachtingsvol. Andere woorden voor dezelfde gebeurtenis. Herhaling is de kracht van reclame. Herhaling van verhalen, herinneringen en verwachtingsvolle toekomstdromen zal de nagedachtenis aan het bombardement extra kracht geven. Generatieoverschrijdend.
foto: Henk Visch
Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie werkte acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.
Lees ook
Verlichte brandgrens centrum Nijmegen met zang van koren
Tessa de Loo: Nijmegen had veel mooier kunnen zijn
De middag van '44: een EO-programma over het bombardement op Nijmegen