Columns en opinie

wwv9le0w

Gesteggel over geld en plek Nijmeegse kunst van alle tijden

NIJMEGEN – Gedoe over de kosten en de plaats van een kunstwerk in Nijmegen is van alle tijden. Momenteel buigt de gemeentepolitiek zich over het al dan niet verplaatsen van het Romeinse masker van de kunstenaar Andreas Hetfelt, maar in de jaren zestig werd er al gesteggeld over de plek van het beeld van Karel de Grote. Ook toen speelde de mening van de kunstenaar een rol.

“Na dertig jaar harrewarren over zijn ver-beelding in het algemeen en twee jaar bakkeleien over de plaats waar hij zou komen te staan, steigert keizer Karel de Grote sinds gisterochtend op het middenplantsoen van het naar hem genoemde plein in Nijmegen”, schrijft een krant in 1962.

Lees verder onder de afbeelding

Nijmegen,_beeld_van_Karel_de_Grote_op_paard_van_Albert_Termote_op_het_Keizer_Karelplein_foto4

foto: Wikipedia

Ontwerp weggejoeld

Toenmalig burgemeester Hustinx wist de tijdens de onthulling van het beeld de genodigden te melden dat al in 1930 pogingen werden gedaan om een standbeeld van de beroemde keizer in Nijmegen te krijgen. “Het toen gekozen ontwerp werd door het publiek weggejoeld”, aldus de burgemeester van toen. “Na 1945 werd de draad weer opgevat maar het duurde tot 1965 eer de raad besloot Albert Termote opdracht te geven een beeld te ontwerpen.”

Lees verder onder de afbeelding

WhatsApp Image 2023-03-07 at 10.21.04

Ontwerp en kosten standbeeld

Ook toen speelden de kosten een belangrijke rol in de totstandkoming van het standbeeld. Volgens de krant zorgde een financiële gelukje ervoor dat het beeld er inderdaad kon komen. “Een meevaller van een ton stelde de raad tot deze culturele manifestatie in staat”, aldus de krant. 

Plaatsing van het standbeeld op het Keizer Karelplein

Dat keizer Karel een plek zou krijgen op het naar hem vernoemde verkeersplein stond niet meteen vast. De originele plannen zouden het beeld doen landen in het Valkhof, maar in overleg met de kunstenaar werd anders besloten. Albert Termote zou zich later enthousiast uitlaten over de plek van zijn werk: “Tussen de hoge bomen van het plantsoen lijkt het of ‘de keizer in zijn vertrouwde omgeving een rijtoer maakt’”, zei hij indertijd tegen een lokale verslaggever.

Reacties onthulling standbeeld in 1962

Ook toen werd het Keizer Karelplein geroemd en gevreesd voor zijn drukke verkeer. “Een overspannen doodsverachting is nodig om het drukste verkeersplein van de stad over te steken en de keizer te naderen”, aldus de krant. “Dit neemt niet weg dat Nijmegen zich gelukkig toonde met deze onthulling”, besluit de krant. 

Lees ook

Burgemeester Nijmegen bezocht president Verenigde Staten

Luistertip: podcast Het bombardement van Nijmegen – aflevering 2

 

07-03-2023 | Raymond Janssen