Columns en opinie

wwv9le0w

Haast

OPZIJ, OPZIJ, OPZIJ, maak plaats, maak plaats, maak plaat, wij hebben ongelofelijke haast. Ik moest ogenblikkelijk aan dit lied van Herman van Veen denken toen ik afgelopen zaterdag De Telegraaf zat te lezen. De Telegraaf? Ja De Telegraaf. Zo gek is dat niet hoor. ’s Morgens de Volkskrant voor het serieuze werk. Dan De Gelderlander om te lezen waarover ik het zoal kan hebben in mijn columns. Eind van de middag kreeg ik met een Belgisch biertje op het terras van mijn stamcafé door het lezen van De Telegraaf weer een heel andere kijk op problemen en oplossingen voorgeschoteld. Ik beschouw het als geestverruimende journalistiek vergelijkend onderzoek. Zoek er dus niks anders achter. 

Luisteren naar Vincent? Klik hieronder:

Mijn Belgisch biertje smaakte dubbel zo lekker toen ik het artikel las waarin Gerry van Campen met zijn nostalgisch macaronibroodje opdook dat hij vroeger zonder problemen met zijn auto bij Groenen op Plein ‘44 kon scoren. De Gelderlander berichtte er negen weken geleden over. Gerry haalde mijn column ermee en nu weet heel het land dat die tijd voorbij is. Het artikel ging namelijk over binnenstedelijke verkeersproblemen. Het is qua autobereikbaarheid niet meer zoals het ooit was. Dat was de teneur. Gerry’s nostalgische ontboezeming in De Gelderlander van negen weken geleden paste daar perfect bij. De Nijmeegse VVD vindt dat de Stadspartij als deelnemer aan de coalitie mede schuldig is aan het autootje pesten. De politieke analist van De Telegraaf zag het helemaal anders. Volgens het artikel manifesteert de Stadspartij zich in het verder zo linkse college als rem op de “Grote Groene Haast”. Deze prachtige woordspeling in relatie tot de Nijmeegse verkeersperikelen deed me daarom meteen denken aan het lied van Herman van Veen. Gerry beaamde in het interview dat er verkeersproblemen zijn met de woorden: “Je wil ook niet met zijn allen muurvast staan in het verkeer”.  Klopt, dat zong Herman van Veen ook al: ‘Opzij, opzij, opzij, want wij zijn haast te laat. We kunnen nu niet langer, we kunnen nu niet langer blijven staan.’ Maar zo maar verkeersmaatregelen doorvoeren gaat Gerry te ver. Hij wil wel dat er gedegen onderzoek aan vooraf gaat. Let op de nuance. Gedegen onderzoek. Geen haastwerk. En er moet veel ruimte zijn voor inspraak. Alsof alle argumenten van voor– en tegenstanders van een autoluwere binnenstad al niet lang bekend zijn. Verkeersmaatregelen leveren dezelfde dynamiek op als de opstelling van NEC. Iedereen weet het beter.

tandem-1785087 ’s Nachts droomde ik dat wethouder Cilia Daemen en Gerry van Campen op een coalitietandem naar het stadhuis fietsten. Cilia zat voorop. Ze trapte zich uit de naad, terwijl ze amechtig ‘opzij, opzij, opzij, maak plaats, maak plaats, maak plaats, wij hebben ongelofelijke haast’ zong. Geen moment te verliezen om nieuwe plannen te verzinnen voor een nóg autoluwere binnenstad. Gerry van Campen zat achterop; wapperend met gedegen onderzoeken en inspraakreacties. Hij freewheelde op zijn gemak wat mee. Sterker nog, af en toe trapte hij op de rem. Hij glimlachte erbij, want Cilia had niks in de gaten. De Stadspartij als rem op de Grote Groene Haast.


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


OPINIE | Zorgt de lijst PvdA/GroenLinks voor een nieuwe doorbraak?

Lisa Westerveld (GroenLinks) wil door als Kamerlid voor gemeenschappelijke lijst GroenLinks/PvdA

Nijmegenaar Mark Buck waarnemend voorzitter CDA

18-08-2023 | Vincent Cantrijn