Ho maar!
IN 2016 WAS IK debatleider tijdens drie gemeentelijke inspraakavonden over het plan van toenmalig verkeerswethouder Harriët Tiemens om het doorgaande verkeer op de Griftdijk tijdens de spitsuren te verbieden met als werktitel: de knip Griftdijk. Laat ik volstaan met te zeggen dat het drie boeiende avonden waren, omdat niet iedereen er hetzelfde over dacht. De spitsknip kwam er. Waarna tegenstanders in koor riepen: “Altijd hetzelfde met de gemeente. Ze horen ons wel, maar luisteren? Ho maar!”
Liever luisteren? Klik hieronder op 'play'.
Een gevleugelde uitspraak van tegenstanders van gemeentelijke besluiten. We zijn nu acht jaar verder. De Waalsprong is flink uitgebreid, het doorgaande verkeer op de Griftdijk ook. Daarom wil verkeerswethouder Cilia Daemen de knip niet alleen tijdens de spitsuren, maar definitief. Dat is beter voor de veiligheid en de oversteekbaarheid en zo veel extra tijd kost dat omrijden voor doorgaand verkeer nu ook weer niet. Ik denk niet dat Cilia Daemen ook drie inspraakavonden gaat organiseren. Dat gaat em niet worden. De Wijkraad Oosterhout is voorstander en wil dat dit voorstel zo snel mogelijk wordt uitgevoerd. De Dorpsraad Oosterhout en de Ondernemersraad Waalsprong zijn zwaar tegen. Zie hier als gemeenteraad maar eens uit te komen vanuit draagvlak-en participatieoogpunt. Er zal altijd een groepering blijven roepen: “Ze horen ons wel, maar luisteren? Ho maar!” De vijfknoop aan de westzijde van het station is zonder al te veel commotie een vierknoop geworden. De discussie over een al dan niet definitieve knip in de Griftdijk wordt een Gordiaanse knoop. Die knoop zal door de raadsleden wel moeten worden doorgehakt. Zij gaan er over. Dat zal nog niet meevallen. Alle fracties denken er namelijk niet hetzelfde over.
Hoe wreed is het lot. Alle fracties zijn het wel met elkaar eens dat de Waalbrug zo snel mogelijk geschilderd moet worden nu er zelfs netten zijn opgehangen om vallende roestschilfers op te vangen. Helaas voor de eensgezindheid van de raadsleden. Ze gaan er niet over, maar het Rijk. En van het Rijk hoeven de schilders pas in 2030 te komen. Eerder is er geen geld; simpel zat. Gerry van Campen van de Stadspartij vindt het waanzin dat er tot 2030 gewacht moet worden. Gerry is altijd van de praktische oplossingen. Hij vindt dat de gemeente een brief naar Den Haag moet sturen om extra druk te zetten om zo een snellere verfbeurt te regelen. Maar Gerry snapt ook wel dat een brief niet veel indruk zal maken. Daarom schuwt hij het echte actievoeren niet. Hij deed het voorstel om met een geluidsinstallatie naar Den Haag te gaan om ze daar duidelijk te maken dat er zo snel mogelijk geschilderd moet worden. Die Gerry toch. Dat gaat em niet worden. In gedachten zie ik Gerry in een busje naar Den Haag rijden. Een groot protestbord met een geschilderde Waalbrug op het dak, inclusief een joekel van een geluidsinstallatie. Luid toeterend en fulminerend dat het nergens op lijkt staat Gerry op de stoep van de Tweede Kamer. Bij terugkomst in het Stadhuis vragen zijn fractiegenoten: “En Gerry. Hoe is het gegaan?” Dan moet Gerry antwoorden: “Kloten. Ze hebben mij daar in Den Haag wel gehoord; maar luisteren? Ho maar.”
foto: David van Haren
Over Vincent
Vincent Cantrijn (1951, Breda) werkte na zijn studio sociale geografie/planologie in Nijmegen acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.
Lees ook
Terugbladeren: Hospice Bethlehem, een strijd om behoud van een historisch zorginstituut
Oud-wethouder in Nijmegen Jan van der Meer nieuwe topman Talis
Gedoe rondom warmtenetten Nijmegen houdt aan
PS: Geniet je van Ien, de podcast? Overweeg dan om ons te steunen met een kleine donatie. Dat kan eenmalig of maandelijks. Zo kunnen we blijven groeien zonder vervelende advertenties!