Columns en opinie

wwv9le0w

Hubert Bruls wil burgemeester van Nijmegen blijven

NIJMEGEN – Hubert Bruls wil burgemeester van Nijmegen blijven. Bruls, inmiddels 57 jaar, zou dan voor een derde termijn in Nijmegen worden benoemd. Het woord is nu aan de gemeenteraad om een besluit te nemen over de toekomst van Bruls in Nijmegen.

Bruls volgde in 2012 Thom de Graaf op als burgemeester van Nijmegen. De Limburger was op dat moment nog burgemeester van Venlo. Nijmegen was geen onbekend terrein voor Bruls. Hij studeerde er, was er raadslid en was tussen 1999 en 2002 wethouder, voordat hij na een verrassende overwinning van zijn partij het CDA tijdens de Tweede Kamerverkiezingen de overstap naar de Tweede Kamer maakte. 

Ruzie GroenLinks en PvdA

Bruls was in Nijmegen niet de gedoodverfde kandidaat om burgemeester te worden. Ten tijde van zijn benoeming waren het GroenLinks en PvdA die het niet eens konden worden over de geschikte kandidaat. Beide partijen – nu samenwerkend in Verenigd Links – hadden beide een opvolger voor Thom de Graaf in Nijmegen op het oog. Naar verluidt waren Tof Thissen namens GroenLinks en Sharon Dijksma van de PvdA in beeld om in Nijmegen burgemeester te worden. De gemeenteraadsvergadering waarin de benoeming moest worden beklonken werd één grote stijd en duurde tot ver na middernacht en moest herhaaldelijk worden geschorst voor overleg. Het aanhoudende meningsverschil leidde uiteindelijk tot de voordracht van Bruls. kraken-in-nijmegen-hubert-bruls-en-woningen-voor-echte-nijmegenaren-91b60897

Bruls graag onder de mensen 

Bruls is graag onder de mensen, of het nu bij ontij is of als er iets te vieren valt. "Ik luister naar iedereen, maar bedenk: ik praat wél terug", zei hij in een interview met deze podcast ter gelegenheid van zijn tienjarig jubilieum als burgervader. In coronatijd hield hij een online 'bingo' die hij speelde met ouderen, die vanwege de lockdown aan huis gekluisterd waren.

Mikpunt van kritiek

Als voorzitter van het Veiligheidsberaad was Bruls ook mikpunt van kritiek. In die hoedanigheid gaf hij samen met andereburgemeesters uitvoer aan de maatregelen die het kabinet vanwege de pandemie had opgelegd. Hij moest zelfs brandstichting aan zijn huis meemaken en kreeg talloze beledigingen te incasseren. "Als dat één of twee keer gebeurt, dan is dat zo. Maar als dat vaker gebeurt, dan kan het je wel sluipend raken", aldus Bruls toen.

Niet de langstzittende 

Als Bruls zijn derde termijn in Nijmegen uitzit, is hij achttien jaar de hoogste burger van Nijmegen geweest. Daarmee is hij zeker niet de langst zittende burgemeester van Nijmegen. Zo was burgemeester Hustinx 22 jaar burgemeester (1945-1967) en Van Schaeck Mathon maar liefst 31 jaar. Burgemeester Bijleveld was tusen 1875 en 1898 de burgervader in Nijmegen, hij zat 13 jaar op de burgemeestersstoel in het stadhuis in Nijmegen.

In het voorjaar vonden de eerste geheime gesprekken plaats tussen Bruls en een speciale commissie met raadsleden die het functioneren van de burgemeester beoordeelt. Het lijkt erop dat die evaluatie positief voor Bruls is uitgevallen.

foto: David van Haren


Tegenstanders coronamaatregelen stichtten brand aan woning Bruls

Homovoorverchter Sander Ederveen overleden

Terugbladeren: de Dorpensingel in Nijmegen-Lent

22-09-2023 | Raymond Janssen