Inflatie
WIE EEN WONING WIL kopen heeft het op dit moment lastig. De prijzen werken niet echt mee. Ik kijk af en toe op Funda. Niet omdat ik zelf verhuisplannen heb, maar het geeft me wel een goed inzicht wat tegenwoordig de vraagprijzen zijn. Dan schrik ik vaak. Gisteren zag ik een villa aan de Sterrenschansweg te koop staan voor 3,6 miljoen euro. Volgens de advertentie is het niet zo maar een villa, maar een design-villa. Dat scheelt natuurlijk een slok op een borrel. Toch is deze villa meer waard dan het hele Goffertstadion met alles erop en eraan. In ieder geval volgens de directie van NEC. Want die wil voor de aankoop van het stadion niet meer betalen dan 3 miljoen euro.
Liever luisteren naar Vincent? Klik hier:
Alles wordt duurder tegenwoordig. Dat heet inflatie. Hoe het precies werkt weet ik niet. Economie was vroeger niet mijn sterkste vak, nog steeds niet trouwens. Maar dat geldt niet voor de prijs van het Goffertstadion. Die zakt in de onderhandelingen na keer op keer vastgestelde afspraken tussen gemeente en NEC als een tierelier. Vele wethouders op rij onderhandelden met NEC over de verkoop van het stadion. Lange tijd was de marktwaarde ver boven de tien miljoen euro. Daar was de onroerend goedbelasting op gebaseerd. Toenmalig wethouder Hannie Kunst liet in 2015 per ongeluk de term boekwaarde van 10 miljoen vallen. Dat bedrag ging een eigen leven leiden als aankoopbedrag. Daarna kreeg NEC het steeds bij de gemeenteraad voor elkaar om dit bedrag te verlagen. Daarbij werd door de gemeente ook nog coulant opgetreden met ingewikkelde constructies om flinke achterstallige huursommen kwijt te schelden. In de vastgoedwereld is er zelden zo’n huurbaas geweest als de gemeente Nijmegen voor NEC. Steeds sleep NEC de messen in de onderhandelingen. Steeds zei de raad: tot hier en niet verder. Laatste onderhandelingsresultaat van een paar jaar geleden: NEC kan het stadion kopen voor 7,6 miljoen euro en geen cent minder. Vóór eind 2023 de handtekening zetten. Eind 2023 is morgen. Maar er worden geen handtekeningen gezet. NEC wilde appartementen bouwen aan het stadion. Dat heeft het college afgelopen week definitief tegen gehouden. Volkomen terecht. Het college vindt het blijkbaar een beetje sneu voor NEC, want wethouder financiën Tobias van Elferen verklaarde doodleuk dat hij bereid is opnieuw over de hoogte van de verkoopprijs te gaan onderhandelen vanwege het grote belang van NEC voor de stad. Een jarenlange dooddoener van jewelste. Hoe het kan, zo kan het. De gemeente denkt nu aan 5,9 miljoen euro. Noem het lef of brutaliteit, maar de directie van NEC vindt 3 miljoen meer dan genoeg.
De financiële analyses in de Nijmeegse begroting liegen niet. De gemeenteraad moet financieel pijnlijke keuzes maken om allerlei tegenslagen in de komende jaren op te vangen. In dat kader kan ik het absoluut niet begrijpen dat er voor de zoveelste keer opnieuw een flinke handreiking wordt gedaan om NEC tevreden te stellen. Alsof er geen afspraken waren. Alsof er niet steeds werd verklaard: tot hier en niet verder. Ik noem dit bestuurlijk politieke inflatie.
Over Vincent
Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.
Lees ook
Terugbladeren | De Lentse plas bij Nijmegen
Terugbladeren | De Dorpensingel in Nijmegen-Lent