Inkorten
INFORMATIE VERZAMELEN, afwegen van belangen en een besluit nemen. Dat deed marsleider Henri Sackers op de derde dag van de Vierdaagse. Het leidde in een paar uur tijd tot het inkorten van de vierde dag met tien kilometer. Geen gemakkelijk besluit. Zie het alle 45.000 lopers maar eens naar de zin te maken. Maar een marsleider zit er niet om gemakkelijke besluiten te nemen. Doorpakken. Dat is het devies. Inkorten was het resultaat.
Liever luisteren dan lezen? Klik hieronder op play.
Doorpakken en inkorten. Dat is niet van toepassing op de onderhandelingstermijnen tussen gemeente en NEC over de verkoop van het Goffertstadion. Voor de zoveelste keer op rij is de termijn verlengd waarbinnen op dringend verzoek van de gemeenteraad door NEC hom of kuit moet worden gegeven. Bruls kan de komende weken zijn bermuda in de omgeving van Bologna gewoon aanhouden. Hij zal echt niet hals over kop naar Nijmegen hoeven terug te komen om de verkoopovereenkomst te ondertekenen. Een onafhankelijke taxateur is druk bezig om de volgens NEC te hoge gemeentelijke taxatiewaarde van het stadion en de volgens de gemeente te lage taxatiewaarde door NEC kritisch tegen het licht te houden. Op een ouderwetse veemarkt kwam men met handjeklap binnen vijf minuten ongeveer in het midden uit. Veemarkten en handjeklap zijn niet meer van deze tijd. Beide partijen zouden toch raar staan te kijken als deze onafhankelijke derde taxateur ver onder of boven de twee waardebepalingen zou uitkomen. Appartementen op en rond een vernieuwd stadion mogen niet van de gemeenteraad. Wilco van Schaik raakte hierdoor niet van de leg. Hij wil nu van het stadion het beste congres- en eventcentrum van Gelderland maken. Toe maar. Volgens de gemeentewoordvoerder wordt er achter de schermen hard gewerkt aan de plannen. Gemeenteraadsleden zullen pukkels krijgen als ze dit in de digitale Gelderlander lezen tijdens hun vakantie. Achter diezelfde schermen is er al van alles en nog wat gebeurd waar zij geen weet van hadden.
Zo ook bij het nadenken over een toekomstige functie voor het desolate seinhuis in de spoorkuil bij Bottendaal. Allereerst mijn oprechte excuses aan het externe adviesbureau dat in opdracht van de gemeente onderzoek heeft gedaan naar invulling voor het seinhuis. Ik verbaasde me enorm over de lange radiostilte en vroeg me af waarom die ingeschakelde Urban Producer en In-house entrepeneur zo lang moesten nadenken over de hoofdlijnen van een invulling. Wat blijkt? Zo lang hebben ze helemaal niet nagedacht. Al in mei 2023 kwam het bureau met de suggestie om er een bruisende lunchroom van te maken. Dat dit niet gecommuniceerd werd lag aan allerlei verwikkelingen als vertrokken gemeentelijke projectleider en wisselingen in het team. So far so good. De gemeente is nu op zoek naar een uitbater die een plan mag maken. Dat plan moet worden voorgelegd aan een commissie met een gemeentelijke projectontwikkelaar, een adviseur cultuurhistorie, een adviseur grondzaken en een lid van de commissie beeldkwaliteit. Ook de NS moet er als grondeigenaar iets van vinden.
Voorlopig kan een bruisende lunchroom in het Seinhuis het wel schudden. Zet vijf van deze functionarissen in een commissie bij elkaar dan is één ding zeker: qua tijd is het alles behalve inkorten.
Andere columns van Vincent lezen? Klik hier!
Over Vincent
Vincent Cantrijn (1951, Breda) werkte na zijn studio sociale geografie/planologie in Nijmegen acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.
Lees ook
Rosalie Thomassen (Stadspartij Nijmegen): beschikbaar als fractievoorzitter en wethouder
GroenLinks wilde coalitie zónder Stadspartij Nijmegen
Nijmegen komt met ambitieuze nieuwe plannen voor stationsgebied
Fan van Ien?
Onze podcast is gratis te beluisteren voor iedereen, maar het maken ervan kost veel tijd en geld. Serieuze journalistiek vraagt om inzet en middelen. Daarom vragen we je om een vrijwillige bijdrage. Met jouw steun kunnen we Ien, de podcast blijven maken en nog meer Nijmegenaren ermee verblijden.