Columns en opinie

wwv9le0w

Jan Troost (65) overleden

WIJCHEN – Activist en lobbyist Jan Troost is dinsdag overleden, in het bijzijn van zijn vrouw en kinderen. Troosts leven stond in het teken van de strijd voor de rechten van mensen met een beperking. Troost zelf leidde aan een zeldzame botaandoening, maar overleed aan de gevolgen van slokdarmkanker. 

Troost werd activist toen hij veertien jaar oud was. Hij woonde toen in het toenmalige internaat van de Sint Maartenskliniek en zag daar hoe mensen met een beperking uit de maatschappij werden gehouden. Dat zorgde ervoor dat Troost actief streed voor een inclusieve samenleving waar mensen met een beperking volwaardig mee konden doen. _K1_2735-2

Landelijke Gehandicaptenraad

Zelf deed Troost zeker volwaardig mee. Hij zou het schoppen tot voorzitter Landelijke Gehandicaptenraad en bekleedde verder nog tal van andere maatschappelijke functies. 

Prematorium party

Eind april was Troost aanwezig op zijn eigen ‘uitvaart’ of – als hij het zelf noemde – zijn prematorium party, waar hij afscheid nam van zijn grote vrienden- en kennissenkring. 

Zilveren Waalbrugspeld

Daar werd hij volop geëerd en ontving hij uit handen van burgemeester Bruls van Nijmegen de Zilveren Waalbrugspeld, een onderscheiding die normaal is voorbehouden aan Nijmegenaren maar bij wijze van uitzondering ook bij de in Wijchen wonende Troost werd opgespeld. 

Jan Troost is 65 jaar oud geworden. 

foto: David van Haren 

Eind april had Raymond Janssen een uitgebreid gesprek met Jan Troost. Dat gesprek is hier terug te luisteren.

Lees ook

Jan Troost als een spiegel voor ons allen

Jan is uitbehandeld maar blijft dromen van een toegankelijk Nijmegen

14-05-2023 | Redactie Ien, de podcast