Kamer
WIE AFGELOPEN DAGEN in de binnenstad kwam, kan het niet ontgaan zijn. Het was de introductieweek van nieuwe studenten aan de Universiteit en de HAN. Dit tot grote spijt van de horeca. Een gezamenlijke introductieweek was vorig jaar voor hen geen succes. Kroegbazen baalden als een stekker dat studenten buiten in de rij stonden voor een overvolle kroeg. Ze moesten daarom avondenlang mensen de toegang weigeren omdat het binnen vol was. Dat was niet de bedoeling. Ze pleitten toen voor een gescheiden introductie van twee weken. Dan kon iedereen tenminste met goed fatsoen naar binnen. De horeca als bepalende factor voor de introductie. Helaas. Dit jaar wéér een gezamenlijke introductie met volop negatieve gevolgen voor de horeca. Zegt de horeca. Want het lijkt allemaal wel druk met podia en livemuziek op de traditionele feestlocaties, overvolle kroegen en ellenlange rijen voor diezelfde kroegen, maar er is zeker geen sprake van een verdienmodel. Zegt de horeca. Want andere klanten blijven weg. Dat is onnavolgbare horecalogica. Het ontbreekt er nog maar aan dat kroegbazen financiële steun vragen aan universiteit en HAN voor gederfde inkomsten tijdens de introductieweek.
Vincents column beluisteren? Klik hieronder!
Kroegen vol, studentenkamers ook. Om de kamernood voor nieuwe studenten wat te verlichten heeft de SSH& een experiment bedacht. In het complex Boeckstaetehof worden gedurende een semester twee internationale uitwisselingsstudenten op één kamer geplaatst. Met een stapelbed. Op buitenlandse campussen heel normaal. Waarom in Nijmegen dan ook niet? Er zijn plannen voor nieuwe studenteneenheden op de GGD-locatie aan de Groenewoudseweg. Vlakbij de HAN. Hoe mooi kun je het hebben? Maar ja, dat willen omwonenden niet. Dus procedures. Voorlopig geen nieuwe studenteneenheden. Nood breekt dus wet. En zo gek vind ik het niet om twee internationale uitwisselingsstudenten gedurende een semester op één kamer te laten slapen. Eten, drinken, studeren en recreëren doen ze immers elders. Ze hoeven er alleen maar te slapen. Dus waarom al die negatieve reacties? In verpleeghuis Margriet sliepen jarenlang vier bewoners op een kamer. Dat was pas erg. Helaas zagen omwonenden nieuwbouw voor menswaardigere woonomstandigheden niet zitten. Na jarenlange procedures restte voor Margriet niets anders dan verhuizing naar Groesbeek. En in een verpleeghuis in Wijchen slapen vandaag de dag dementerende ouderen ook nog op één kamer. Nieuwbouw is elders in Wijchen gepland. Omwonenden zien het niet zitten. Dus nog steeds worden er kamers gedeeld. Ik vind dat een veel nijpender probleem dan twee studenten voor een paar maanden in een stapelbed.
Hoe mooi is het dan om te lezen dat er ook mensen zijn die het hartstikke beu zijn om alleen op een kamer te zitten. Zo iemand is Paul Eigenhuijsen; fractievoorzitter van GewoonNijmegen.nu. Hij zit vaak alleen in zijn fractiekamer in het stadhuis. Dat is het noodlot van een eenmansfractie. De volgende verkiezingen voor de gemeenteraad zijn pas in 2026. Zonder garantie dat er meer gemeenteraadsleden op zijn kamer komen. Die eenzaamheid trekt Paul niet meer. Hij maakte dan ook een vreugdedansje op zijn kamer toen hij hoorde dat Pieter Omtzigt een eigen partij was begonnen. Paul stuurde ogenblikkelijk een brief aan Pieter Omtzigt met de mededeling dat hij zich al ziet zitten met 149 anderen in een Kamer.
foto: Studenten tijdens de introductie van de Radboud Universiteit – David van Haren
Over Vincent
Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.
Paul Eigenhuijsen: "Ik wil op de lijst van Pieter Omtzigt"
OPINIE | Zorgt de lijst PvdA/GroenLinks voor een nieuwe doorbraak?