Columns en opinie

wwv9le0w

Kan eensgezinde oppositie koers van college bijsturen?

Zelden was oppositie eensgezinder. Van links naar rechts, van de SP tot de VVD: gezamenlijk kwamen ze afgelopen dagen met plannen om Nijmegen nóg beter te maken.

Grofweg gaat het om meer boa's om de veiligheid in de stad te verbeteren, om nóg meer maatregelen om groener en duurzamer te worden en om plannen die met de gezondheid van scholieren te maken hebben. Toen bekend werd dat Engie van de gemeente eventueel een gasgestookte centrale in Nijmegen mag  bouwen, waren de oppositiepartijen ook daar eensgezind over. Geen gascentrale, als het aan hen ligt.

Geen krimp

Als we afgaan op dat laatste onderwerp, verwacht ik niet veel goeds. Verantwoordelijk wethouder Noël Vergunst gaf geen krimp toen hem woensdag om tekst en uitleg werd gevraagd over het plotselinge nieuws dat energieleverancier Engie zo'n centrale kan gaan  bouwen.

Vergeefse toenadersingsporingen 

Het woord is nu aan het college, maar dat is geen garantie voor het verwezenlijken van de plannen van de oppositiepartijen. Eerdere toenaderingspogingen van de oppositie om de plannen van het college bij te sturen, bleken vergeefs. Met name Marjolijn Mijling van het CDA hekelde het ontbreken van een paragraaf over veiligheid in het coalitieakkoord en ook andere oppositiepartijen stuurden aan op betere plannen om de veiligheid in de stad te waarborgen. Toen gaf het college niet thuis.

Het college van B&W maakt beleid aan de hand van het coalitieakkoord dat als ondertitel Stad van iedereen meekreeg. Het vraag is nu of het college onder 'iedereen' ook de gemeenteraad verstaat.

Luister ook:

Nijmegen wil maar niet luisteren naar bewoners

 

24-10-2022 | Raymond Janssen