Columns en opinie

wwv9le0w

Lol

HUBERT BRULS BLIJFT en Hans van Hooft gaat weg. Twee berichten over twee uitersten in de Nijmeegse politiek. In opvattingen, in taalgebruik, in optreden of wat dan ook. Maar toch met respect voor elkaar. Want in zijn afscheidsinterview in deze podcast zei vertrekkend SP-raadslid Hans van Hooft dat Bruls ballen heeft en goed kan lullen. Daardoor steekt hij met kop en schouders boven alle burgemeesters uit die hij in zijn dertigjarige carrière als raadslid heeft meegemaakt. Deze kwalificaties zullen het Linkendin-profiel van Bruls niet halen.

Liever luisteren naar Vincent? Klik hieronder op 'play'.

Ien, de podcast · Lol

Ook zonder dat te weten heeft de Koning het goed gevonden dat Bruls aan zijn derde termijn als burgemeester van Nijmegen begint. Waren alle Brulshaters te veel bezig met de wedstrijd van NEC in de play-offs voor Europees voetbal? Er stond namelijk geen enkele reactie op de site van De Gelderlander dat ons niks gevraagd is of we die aanvoerder van die linkse kliek nog wel willen. Dat klopt. Ons wordt inderdaad niks gevraagd. Dat wordt alleen aan de gemeenteraad gevraagd. Zo is het spel en zo zijn de regels. En de raadsleden zijn zeer tevreden over Bruls. Er worden ook verstandige besluiten genomen in de raad.

Hans van Hooft was al raadslid toen sommige van zijn huidige collega-raadsleden nog geboren moesten worden. Ik kijk nu al uit naar zijn politieke memoires. Als die geschreven worden zoals hij altijd praat, dan wordt het geen saai boek. Want Bruls kan dan volgens Hans goed lullen, hij kan er ook wat van. Gefundeerd en ongefundeerd. Die scheidslijn was bij hem niet altijd even helder. In het begin kon het nog worden toegeschreven aan zijn activistische jeugdige overmoed. Ik verdenk hem ervan dat hij dat stempel altijd bewust is blijven omarmen. In een-op-eengesprekken dacht en sprak hij anders dan in het politiek debat. Ik zal een voorbeeld uit eigen ervaring geven. De SP liet en laat nooit na om de woningcorporaties van alles en nog wat de schuld te geven. Het geld klotst daar tegen de plinten. Doe je ogen dicht en je hoort Hans dit roepen. Dat zat mijn toenmalige directeur bij Portaal erg hoog. Daarom werden raadsleden voorafgaand aan een raadsvergadering in de Waagh uitgenodigd voor een bescheiden warme maaltijd. We noemden dat Portafelen. Met bord op schoot kregen ze een korte cursus 'vastgoedrekenen voor woningcorporaties'. We gaven uitleg dat betaalbare huur in de nieuwbouw niet uit kon zonder aan de voorkant een onrendabele top van (toen) minimaal 40.000 euro per woning op tafel te leggen. Ook het idee dat een huurwoning na vijftig jaar was afgeschreven omdat de bouwkosten al lang door de huurders waren opgebracht wisten we te ontzenuwen. "O, werkt dat zo", aldus raadsleden. Na afloop kregen ze een klein examen met meerkeuzevragen inclusief diploma voor boven het bed. Lachen. Een half uur later was de SP het in de Raad om principiële redenen vergeten. Portafelen zou een verplicht vak moeten zijn voor raadsleden.

“Ik deed het niet voor de lol, maar ik had er wel lol in.” Zo kijkt Hans terug op zijn raadslidmaatschap. Deze uitspraak zal Bruls onderschrijven. Want ga er maar aan staan als burgemeester. Bruls doet dat. Nog altijd met zichtbare lol.


Lees ook 

Yurre Wieken nieuwe fractievoorzitter SP Nijmegen

'Nestor' Hans van Hooft verlaat Nijmeegse politiek

Hans van Hooft blikt terug op zijn tijd in de Nijmeegse politiek

24-05-2024 | Vincent Cantrijn