Columns en opinie

wwv9le0w

Luusteruh

HET FEIT DAT HUBERT Bruls samen met NEC-coryfeeën Wilco van Schaik en Marcel Boekhoorn tijdens de Vierdaagse het dak van het Faberplein eraf liet gaan met hun Vierdaagsehit leverde bij sommigen gefronste wenkbrauwen op. Dat zou de gemeentelijke onderhandelingspositie over de verkoop van het Goffertstadion wel eens negatief kunnen beïnvloeden. Wat bleek? De directie van NEC heeft juist geleerd van Bruls. Na een repetitie vroeg Wilco van Schaik: “Hubert, ik zit met een probleem. Wij hebben als NEC continu last van ontevreden supporters. Daar ben ik wel een beetje klaar mee. Jullie hebben als politici ervaring met ontevreden bewoners. Hoe lossen jullie dat eigenlijk op?” Bruls beaamde dat de meest gehoorde van klacht van bewoners is dat de politiek niet luistert. Daarna zei hij: “Weet je wat het is Wilco? ik heb ooit in mijn Nieuwjaarstoespraak gezegd dat luisteren niet automatisch betekent dat we protesteerders gelijk moeten geven. Er spelen ook andere belangen. Maar ja; zo’n uitspraak landt voor geen meter. Zeker niet als ik het zeg. Dus verzonnen gemeenteraadsleden een list. Herinner jij je de Stadsgesprekken nog die de Stadspartij, GroenLinks en D66 hebben gehouden na de gemeenteraadsverkiezingen? Ze wilden horen wat er zoal leefde in de stad. Drie avonden volle bak. En de gemeenteraadsleden maar luisteren. Dat het veel heeft geholpen hoor je mij niet zeggen, maar het haalde in ieder geval wel de kou uit de lucht. Zoiets moet je ook doen.” “Strak plan Hubert”, antwoordde Wilco van Schaik. 

Luisteren naar Vincent? Klik hieronder.

Het resultaat stond afgelopen week met foto en al in de Gelderlander. Wilco had acht supporters uitgenodigd voor een etentje in een skybox in de Goffert om te horen wat er leeft, wat er goed gaat en wat beter kan. Dit onder het motto: Luusteruh kan zo veel zeggen.  Acht supporters aan een etentje in een skybox lijkt me een stuk minder intimiderend dan tweehonderd bierdrinkende supporters in supportershome de Schup, maar het gaat om het idee. De acht supporters zorgden in ieder geval voor een stortvloed aan vragen en suggesties. Er moet vooral een scorende spits komen; er moet vooral een verdediger komen; het nieuwe uitshirt is zwaar klote; het scannen van de entreekaartjes duurt te lang en de nieuwe verlichting geeft te veel licht. Ik ga ervan uit dat het beleidsplan van NEC voorlopig niet aangepast wordt. Want Wilco van Schaik antwoorde regelmatig: “Goed punt; ik ga kijken of dat haalbaar is.” Zo’n antwoord staat gelijk aan het door gemeentelijke communicatieadviseurs al lang verboden antwoord van een wethouder tijdens inspraakavonden: ‘Dat neem ik mee’. Want vervolgens werd er niks mee gedaan. 

supportersdiner NEC Eén supporter vond de omroepinstallatie tijdens de wedstrijden van NEC veel te hard. Dat probleem gaat stadionspeaker Gerry van Campen oplossen. Hij moet steeds zijn stem verheffen om boven het supporterslawaai uit te komen. Daarom gaat hij zijn openingszin aanpassen, waarna het volume naar beneden kan. Maar Gerry is ook gemeenteraadslid van de Stadspartij Nijmegen. Rolverwisseling ligt op de loer. Gerry moet oppassen dat hij zijn betoog in de raad niet hetzelfde begint als zijn aangepaste omroepberichten bij NEC: “Moel halden en luusteruh!”

foto: NEC Nijmegen


Over Vincent

Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


Lees ook

Nijmegenaar Mark Buck waarnemend voorzitter CDA

Lisa Westerveld (GroenLinks) wil door als Kamerlid voor gezamenlijke lijst met PvdA

11-08-2023 | Vincent Cantrijn