Columns en opinie

wwv9le0w

Macaronibroodje

Vroeger gingen we met de auto naar cafetaria Groenen op Plein '44 voor een macaronibroodje, maar ja: die tijd is voorbij. Nijmeegse nostalgie van de bovenste plank. Tijdens de raadsvergadering van afgelopen woensdag uitgesproken door Gerry van Campen van de Stadspartij. De macaronibroodjes van Groenen ken ik nog wel. Ik voel nog het zuur opkomen als ik er aan denk. Een auto had ik niet. Maar ik herinner me wel dat Plein '44 vol stond met geparkeerde auto’s. Gratis. Het was de gewoonste zaak van de wereld. Net zoals het de gewoonste zaak van de wereld is dat het al lang niet meer kan. Voor een meerderheid van de raad wordt een nóg autoluwere binnenstad ook de gewoonste zaak van de wereld. Net als meer betaald parkeren en 30 kilometer op doorgaande wegen. Allemaal om de leefbaarheid te vergroten en het dichtslibben van de stad te verminderen. De VVD meteen over de rooie. Ze zijn nu geen vriendjes meer van de Stadspartij, want die doet ineens met de grote jongens mee. Allemaal pestkoppengedrag. Ach gut. Misplaatste politieke verontwaardiging. 

plein44-in-1970-e1493990771310

De Partij voor de Dieren kan er ook wat van. Deze partij vindt het een grote schande dat Bruls recent met het vliegtuig naar Albany is gegaan voor een feestelijke bijeenkomst. Dat had best met een videoverbinding gekund. Want hij heeft een voorbeeldfunctie. Ik mag hopen dat de Partij voor de Dieren weet wat Albany ooit voor Nijmegen heeft betekend. Zo nee, dan leg ik het kort uit. Albany heeft na de Tweede Wereldoorlog een belangrijke rol gespeeld bij de herbouw van het verwoeste Nijmegen. Albany hing vol met posters “Adopt a family in Nijmegen”. Hulpgoederen en bouwmaterialen werden per schip vanuit Albany over de Hudson via New York naar Nijmegen gebracht. Waarom? Gewoon: uit dankbaarheid. 800 Amerikaanse soldaten waren in en rond Nijmegen gesneuveld. Nijmegenaren hadden gezorgd voor het begraven van de overleden soldaten. En ik hoef toch niet uit te leggen waarom gekozen is voor de Oversteek als naam van de nieuwe brug en wat de Sunset March inhoudt? Ik mag van een beetje raadslid verwachten dat deze kennis in ruime mate aanwezig is. Zoals ik ook mag verwachten dat men weet dat de Stichting FAN, Friendship Albany Nijmegen, zich op velerlei manieren inzet om deze internationale vriendschap tot op de dag van vandaag betekenisvol te laten zijn voor beide steden. En dan gaan roepen dat het een schande is dat Bruls met zijn voorbeeldfunctie een keer met het vliegtuig naar Albany gaat om als burgemeester deze waardevolle samenwerking en vriendschap te onderstrepen met zijn collega-burgemeester. Zo’n bezoek overstijgt het niveau van gezellig koffie drinken en het houden van een obligate toespraak. Wie roept dat dit afgedaan kan worden met een videoverbinding van een kwartiertje heeft geen enkel benul van de waardevolle betekenis van dit bezoek.   

Het is goed dat NEC geen Europees voetbal heeft gehaald. Anders was er geheid gedonder gekomen. Hoezo gaat NEC met het vliegtuig naar Barcelona? NEC heeft een maatschappelijke voorbeeldfunctie. Ze kunnen best met de Flixbus. Bij terugkomst in het Goffertstadion krijgen ze nog een lekker macaronibroodje.


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.

Lees ook

COLUMN | Symbolische kotelet

TERUGBLADERN | Wat zijn de plannen voor de binnenstand van Nijmegen?

09-06-2023 | Vincent Cantrijn