Columns en opinie

wwv9le0w

Meedoen

MEEDOEN AAN DE SAMENLEVING; niet buiten de boot vallen. Niet voor iedereen een vanzelfsprekend iets. Gelukkig bestaat er de Meedoenregeling. Daarmee kunnen mensen met een laag inkomen voor 150 euro per jaar deelnemen aan een cursus of activiteit.  Zwemmen, zangles, bibliotheekpas, yoga, taalles. Laagdrempelig, maar o zo belangrijk voor een klein en behulpzaam zetje in de rug. Omroep Gelderland is er achter gekomen dat men in Nijmegen via deze Meedoenregeling onder andere gebruik kan maken van een therapeute die werkt met draken uit de zesde, zevende en negende dimensie om mensen weer te laten deelnemen aan de maatschappij. Ik heb geen verstand van drakenenergie, dus ik weet niet waarom dit bij draken uit de vierde, vijfde of achtste dimensie niet zou lukken. Maar niet getreurd. Deze therapeute heeft ook aartsengelen in haar assortiment om mensen met een hulpvraag een handje te helpen op kosten van de gemeente. Aartsengelen zijn minder direct en werken wat zachter dan draken. Volgens de Vereniging tegen de Kwakzalverij moeten deze draken en engelen beschouwd worden als boerenbedrog, kwakzalverij en oplichting. Dat vinden sommige raadsleden ook. Daarom hebben ze vragen gesteld aan het college van B&W of dit geen misbruik is van de Meedoenregeling over de rug van mensen in nood.

UWV U hoeft geen medelijden te hebben met de ambtenaar die een antwoord op dit netelige probleem moet zien te formuleren voor het college. Ik zal hem of haar een handje helpen. Ik sta namelijk nergens meer van te kijken wat betreft gemeentelijke subsidies. Ook zonder de hulp van aartsengelen en draken uit welke dimensie dan ook is er met mijn geheugen niks mis. Tijdens het lezen van het artikel in de Gelderlander moest ik ogenblikkelijk denken aan een column die ik in 2015 heb geschreven met als titel 'Helderziende'. Te ongelofelijk voor woorden, maar wel waar. Wie toen werkeloos was kon op kosten van het UWV een opleiding tot helderziende volgen. Met deze cursus leerde men in een glazen bol kijken, waardoor men omgeschoold werd tot spiritueel belconsulent of gediplomeerd tarot–en engelenkaartenlegger. De cursus koste duizend euro per persoon; het UWV betaalde de rekening en daarna had je bijna zeker een baangarantie als gediplomeerd helderziende. Ik was blijkbaar de enige die dit compleet maf vond, want er zijn nooit politieke vragen gesteld of het college ook niet van mening was dat het UWV helemaal van het padje af was. 

Nogmaals, ik sta nergens van te kijken. Het zou me dus niks verbazen als het college het volgende antwoord aan de raad geeft. “Beste dames en heren van de raad. De therapeute waarover u vragen heeft gesteld verdient alle lof. Ze heeft in 2015 op kosten van het UWV een cursus glazen bol kijken gevolgd. Daarna heeft ze zich kunnen vestigen als gediplomeerd engelenkaartenlegger, waardoor ze weer meedeed aan het arbeidsproces. Via zelfstudie heeft ze op eigen kosten de aantekening aartsengelen en draken behaald. Daarmee helpt ze nu andere Nijmegenaren die willen meedoen aan de samenleving. Onze subsidieregelingen werken. Zij is het ultieme voorbeeld van meedoen leidt tot meedoen."

Liever luisteren? Klik op play!


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.

Lees ook

COLUMN | Boodschap voor de toekomst

COLUMN | Ideaal

23-06-2023 | Vincent Cantrijn