Columns en opinie

wwv9le0w

Morsedood

“Je hebt de ballen verstand van architectuur en toch het hoogste woord in De Gelderlander.” Aldus een reactie die ik kreeg naar aanleiding van een artikel in de krant waarin ik mijn mening gaf over de verkiezing van het lelijkste gebouw in Nijmegen. 

Liever luisteren dan lezen? Klik hieronder!

Ien, de podcast · Morsedood

Het eerste deel van de bewering keur ik goed. Ik heb inderdaad de ballen verstand van architectuur. Maar dat hoeft ook niet als je net als honderden Nijmegenaren je mening geeft over wat je mooi of lelijk vindt in de stad. Toevallig kwam mijn mening in de krant. Zonder de pretentie het hoogste woord te hebben. Het tweede deel van de bewering keur ik dus niet goed. Mooi of lelijk. Dat is o zo persoonlijk en heeft niks met verstand van architectuur te maken. Het is niet voor niets dat ik erg benieuwd ben naar de notulen van de vergadering van de commissie Beeldkwaliteit waarin het Romeins aandoend bouwplan aan de Groenestraat werd goedgekeurd. Dan kunnen de leden van die commissie allemaal wel verstand van architectuur hebben en zo’n gebouw de architectonische hemel in prijzen, maar de rest van Nijmegen ziet dat toch anders. Terechtgekomen in de top acht van de lelijkste gebouwen in Nijmegen. Dan sta je als commissielid toch mooi te kijken met je verstand van architectuur. 

seinhuis nijmegen

Het Seinhuis in de Spoorkuil bij Bottendaal staat al jaren lelijker dan lelijk te zijn. In januari 2023 ging een extern adviesbureau aan de slag om iets aan die lelijkheid te doen. Niet zomaar een bureau. Volgens hun site zijn het aanjagers, conceptontwikkelaars, adviseurs, rekenaars en projectmanagers. Ze helpen waar nodig en brengen projecten zo verder. Voor het Seinhuis gingen een Urban Producer en een In-house entrepeneur aan de slag. Binnen een jaar zouden ze de grote lijnen presenteren die kans van slagen zouden hebben om de trieste lelijkheid van het Seinhuis te laten verdwijnen. Daarna zou de gemeente het wel zelf kunnen. Ik was zeer achterdochtig. Een Urban Producer en een In-house entrepeneur een jaar de tijd geven om een advies uit te brengen over de grote lijnen van de toekomst van een Seinhuis? Ik vond het erg naar gebakken lucht ruiken en daar ben ik allergisch voor. We zijn nu anderhalf jaar verder. Ik eens kijken op de site van de gemeente Nijmegen en van het Bewonersoverleg Bottendaal of er al iets van de beloofde grote lijnen te bespeuren valt. Noppes; niks; radiostilte. Op de site van de gemeente vond ik een apart mailadres voor nadere informatie over dit project. Een paar weken geleden heb ik een mailtje gestuurd. Weer noppes; weer niks; weer radiostilte. Ik zou als collegecontrolerend raadslid onderhand wel eens willen weten wat er in deze anderhalf jaar door de Urban Producer en de In-house entrepeneur is gedaan, wat dat gekost heeft en of er al enig zicht is op hoofdlijnen. Want laten we wel zijn. Wilders c.s. kregen binnen een half jaar de toekomstige hoofdlijnen voor heel Nederland op papier. Dan is het toch onbegrijpelijk dat de toekomstige hoofdlijnen voor een Seinhuis zo lang op zich laten wachten? Voorlopig blijft het Seinhuis morsedood.

foto: Ien Media


Luister ook

PODCAST | In de raadszaal van Nijmegen

PODCAST | In de gemeenteraad van Ede

17-05-2024 | Vincent Cantrijn