Nabij
In het coalitieakkoord wordt gesproken over een hoog ambitieniveau voor participatie en democratische vernieuwing. De startnotitie om dit hoge ambitieniveau waar te maken is een aaneenschakeling van nietszeggende algemeenheden over uitdagingen, leerlijnen voor samenwerking, kaderstellingen en Democracy Reloading. Ik kon er geen chocola van maken. Intussen gaat de gemeentelijke plannenmakerij gewoon verder. Een paar weken geleden is door het college de Omgevingsvisie geactualiseerd als volgende stap naar een nabije en rechtvaardige stad. Let op het woord nabije. Het doel van de Omgevingsvisie is om voorzieningen zoals parken, winkels en werkplekken dichter bij huis te brengen, zodat inwoners alles in de buurt hebben wat ze nodig hebben. Dat klinkt veelbelovend. De werkelijkheid is weerbarstiger. 114 parkeerplaatsen voor bewoners van de Benedenstad worden opgeheven. Ze kunnen hun auto dan niet meer op de binnenhoven achter hun woning parkeren, maar moeten naar de Eiermarktgarage. Dat is blijkbaar nabij genoeg.
Ik vind het niet gek dat nieuwe binnenstedelijke woonprojecten worden gebouwd zonder parkeerplaatsen. Wie bewust ervoor kiest om in zo’n project te gaan wonen weet op voorhand dat de gemeente vanaf nu aan hen geen parkeervergunning meer verleent. Dat is absoluut niet te vergelijken met bewoners van de Benedenstad die hun parkeerplaats op de binnenhoven achter hun huis na jarenlang gebruik dreigen te verliezen. Terecht dat ze fel protesteren. Verkeerswethouder Cilia Daemen verschuilt zich achter een raadsbesluit van afgelopen maart. Toen werd de Gebiedsvisie Koers voor de Binnenstad door de raad vastgesteld. Ergens verscholen in de tekst staat in omfloerste bewoordingen dat er 114 parkeerplaatsen voor bewoners gaan verdwijnen. Zo omfloerst en zo verscholen dat zelfs raadsleden het niet wisten; laat staan bewoners. “Het is wat ongelukkig geformuleerd en onderbelicht voor bewoners”, aldus Cilia Daemen. Zo’n zin getuigt niet van een hoog ambitieniveau van participatie en democratische vernieuwing.
Het college verschuilt zich achter een impliciet raadsbesluit dat zo impliciet is dat er bijna geen raadslid is dat zich nu realiseert dat dit ooit besloten is. Nou en? Zelfs heldere raadsbesluiten worden in Nijmegen net zo gemakkelijk door raadsbesluiten opgevolgd die precies het tegenovergestelde inhouden. Voorbeelden genoeg. Ooit heeft de raad met volle verstand besloten om een deel van Veur-Lent te bebouwen. Na wat tegenwind in de stad werd dat besluit ingetrokken. Het Romeinenmasker werd tijdelijk op Veur-Lent geplaatst omdat het kunstwerk eerder klaar was dan de plek in het Waalfront waarover de raad had besloten. Om gehoor te geven aan een veel gehoorde hartenkreet van de fans, woorden van de Stadspartij, werd het besluit van de raad overruled door diezelfde raad. Het Romeinenmasker bleef staan.
In de Benedenstad wonen veel fans van de Stadspartij. De Stadspartij scoorde daar goed bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen. Dat weet Marjolijn Mijling, fractievoorzitter van het CDA, ook. Ze geeft de bewoners van de Benedenstad groot gelijk dat ze en masse protesteren. Marjolijn gaat koffie drinken met de Stadspartij om zo een raadsmeerderheid te krijgen voor behoud van de parkeerplaatsen. Het levert zeker gedonder op in de coalitie, maar dat zal de Stadspartij er wel voor over hebben gezien deze hartenkreten van hun fans. De verkiezingen voor de gemeenteraad zijn immers nabij.
foto: Pxhere
Over Vincent
Vincent Cantrijn (1951, Breda) studeerde sociale geografie/planologie en werkte in stadsvernieuwing. Sinds 1989 kent hij Nijmegen goed door zijn werk bij de gemeente en Portaal Woonstichting. Vanaf 2013 is hij debatleider. Zijn liefde voor Nijmegen en politieke verwondering staan centraal in zijn columns, al woont hij al 22 jaar in Wijchen.
PS: Geniet je van Ien, de podcast? Overweeg dan om ons te steunen met een kleine donatie. Dat kan eenmalig of maandelijks. Zo kunnen we blijven groeien zonder vervelende advertenties!