Columns en opinie

wwv9le0w

"Nestor' Hans van Hooft (SP) verlaat de Nijmeegse politiek

NIJMEGEN – Hans van Hooft jr. neemt afscheid van de gemeenteraad van Nijmegen. Dat heeft de SP dinsdag bekendgemaakt. Van Hooft is het langstzittende raadslid van de Nijmeegse politiek. Sinds 1994 was hij zonder onderbreking actief in de gemeenteraad. 

Van Hooft werd fractievoorzitter in 2002, het jaar dat de SP voor het eerst deel ging uitmaken van het college. Onder zijn leiding werd de SP in 2014 ook de grootste partij. Van Hooft, zoon van oud-partijvoorzitter Hans van Hooft sr., is behalve politicus ook ondernemer. 

Landelijk partijvoorzitter

Van Hooft blikt tevreden terug op de afgelopen dertig jaar, waarin zijn partij verschillende zaken voor elkaar kreeg. “De gratis bus voor 65+, de Kunstbus, een recordaantal nieuwe woningen in 2014-2018 en het afschaffen van de afvalstoffenheffing voor huurders, om er een paar te noemen", aldus Van Hooft. Onlangs deed Van Hooft nog een gooi naar het landelijk voorzitterschap van de SP. Die strijd verloor hij van Lieke van Rossum. 

Yurre Wieken

De vrijgekomen zetel in de raad zal worden ingenomen door Yurre Wieken, die al eerder raadslid was voor de SP. Na het vertrek van Van Hooft is Paul Eigenhuijsen (GewoonNijmegen.nu) het langszittende raadslid. 

21-05-2024 | Redactie Ien, de podcast