Columns en opinie

wwv9le0w

NIEUW: De Vrijheidsgesprekken Podcast

NIJMEGEN – Schrijvers Steffie van den Oord en Marcel Rözer waren de eerste gasten in de nieuwe reeks Vrijheidsgesprekken. Deze reeks is een initiatief van het 4 en 5 mei comité Nijmegen en de Bibliotheek Gelderland-Zuid. De vrijheidsgesprekken verschijnen ook als podcast.

De gesprekken worden geleid door Rob Jaspers, oud-journalist, columnist bij de Gelderlander en een van de makers van Ien de podcast, de wekelijkse over politiek en maatschappij in Nijmegen.

Luister hier:

Betekenis van vrijheid

Het 4&5 mei comité en de Bibliotheek Gelderland Zuid staan deze maanden in de bibliotheek aan de Mariënburg in een reeks gesprekken met bekende Nijmegenaren; van boekenschrijvers tot geestelijken, een muzikant en een media-presentator, stil bij de betekenis van vrijheid. Waar denken zij aan als het gaat om vrijheid, hoe verbinden zij vrijheid met hun leven, hun werk, hun idealen.

Erfschuld en schaamte

Rözer is al decennia (sport)journalist, schreef diverse boeken, is podcastmaker en columnist bij de Gelderlander. Hij schreef onder meer over zijn Duitse vader die in de oorlog aan het Oostfront vocht in het boek Zo vader. Een keuze voor de Waffen-SS die generaties lang nadreunt. De roman gaat over erfschuld, schaamte, liefde en de lessen voor Rözer zelf.

Liefde in oorlogstijd 

Schrijver Van den Oord bracht twee boeken over eeuwelingen, de romans Eeuwelingen en Nieuwe eeuwelingen, uit en vertaalde zo de geschiedenis in mens-verhalen. Ze schreef ook over liefde in oorlogstijd en de ouderen gevormd door twee wereldoorlogen.

Inspiratie voor de gesprekken wordt mede gevonden bij de vier vrijheden die president Roosevelt in 1941 benoemde: Vrijheid van meningsuiting, Vrijheid van godsdienst, Vrijwaring van gebrek en Vrijwaring van Vrees. 

Luister ook naar

BBB-voorman Rik Loeters voorziet geen breuk in fractie: "We zijn een heel goed team"

Op them Bouwen is BBB net GroenLinks

Oud-raadslid Ammar Selman (PvdA) adviseert nieuwkomers actief deel te nemen aan samenleving

31-03-2023 | Raymond Janssen