Columns en opinie

wwv9le0w

Nijmeegse invloed in nieuwe regering van Dick Schoof

NIJMEGEN – Er stroomt Nijmeegs bloed door de aderen van de nieuwe bewindsliedenploeg van Dick Schoof. De beoogd premier studeerde zelf in Nijmegen, maar zowel Sophie Hermans als Teun Struycken werden zelfs geboren in de grootste stad van Gelderland. 

Na het aanstaande vertrek van minister Rob Jetten uit het parlement leek de Nijmeegse invloed in het kabinet te verdwijnen, maar Nijmegen blijft wel degelijk vertegenwoordigd in het nieuwe kabinet. VVD'er Sophie Hermans, die onder Schoof minister van Klimaat en Groene Groei moet worden, werd in 1981 geboren in het Nijmeegse stadseel Dukenburg. Haar jeugd bracht ze evenwel door in Friesland, onder meer samen met haar vader Loek Hermans, die vier jaar lang gemeenteraadslid in Nijmegen was. Sophie Hermans VVD foto Ien Media  

Teun Struycken

Beoogd staatssecretaris Rechtsbescherming Teun Struycken (1969) heeft eveneens Nijmeegse roots. Als kind bezocht hij de Nijmeegse basisschool Klein Heyendaal en ging later naar het Stedelijk Gymnasium in Nijmegen. Zijn studie rechten doorliep Struycken in Leiden, maar Struycken promoveerde in 2007 cum laude aan de Radboud Universiteit te Nijmegen. Struycken is lid van NSC, de nieuwe partij van Pieter Omtzigt.

Opvolger Mark Rutte

De opvolger van Mark Rutte studeerde tussen 1975 en 1982 planologie aan de toenmalige Katholieke Universiteit. De beoogde premier ging op kamers in Nijmegen en werd actief in het verenigingsleven. Schoof werd lid van de studentenroeivereniging Phocas, dat haar verenigingsgebouw toen nog had langs het Maas-Waalkanaal. Schoof was tussen 1979 en 1980 voorzitter van het bestuur van Phocas. 

foto: Ien Media


Lees ook 

Dick Schoof, beoogd premier van Nederland, studeerde in Nijmegen


 

18-06-2024 | Redactie Ien, de podcast