Columns en opinie

wwv9le0w

Normale Nimweegse campagne

En net als je denkt dat er ruimte komt voor onze belangrijke gemeentelijke topics en inhoudelijke campagnediepte komt er na corona meteen een volgende mondiale crisis onze kant op.

Tot een maand geleden was onze mindset en ons beleid nog zo volledig gevuld met alles wat met corona te maken had, ook lokale issues werden hieraan vaak gelinked of ondergeschikt.

Maakindustrie in Nijmegen 

Wat doet twee jaar corona met onze ondernemers? Wat doet het met anders kijken naar wonen en dus bouwen, wat betekend de aanhoudende polarisatie voor de samenhang in wijken en zelfs binnen families, nieuwe strategische immuniteit van de EU als het gaat om grondstoffen en bijvoorbeeld nieuwe maakindustrie wat kan dat betekenen voor een stad als Nijmegen.

Zeker gemeentelijke topics maar ook zeker meer in neerslag dan dat het nu echt om Nijmeegse issues gaat.

Echte Nijmeegse topics waar je de diepte over in zouden willen gaan zoals een ongedeelde stad, binnenstads toekomst, Nijmegen als toeristische trekpleister, het Valkhofmuseum of bouwen op locaties als het stadseiland of op de Goffert zijn en blijven urgente thema’s.

Mening van Nijmegenaren

De doorontwikkeling van Dukenburg of de gentrificatie van West zijn onderwerpen die zeker nu in het licht van oa woningnood en snelle bevolkingsgroei vragen om een goed debat en een heldere mening van onze Nijmegenaren, wie willen we als stad zijn, waar willen we als stad naartoe? Hoezo moet Nijmegen steeds maar groeien, en kennisstad waar en voor wie is dat goed voor?

Helaas wordt de hoop voor een korte 'normale' Nimweegse campagne al weer snel de kop ingedrukt door de bloedige inval in de Oekraine.
Alweer een nieuwe globale crisis die eigenlijk alle andere en dus met name ook lokaal nieuws verdringt, een heel nare sfeer geeft en wederom weinig headspace om het eens echt over onze mooie stad te hebben!

Ik wens onze politieke partijen komende week heel veel succes toe bij het zichtbaar maken van hun plannen voor onze Keizerstad en hoop dat de Oekraïne weer snel een veilige plek mag zijn voor iedereen die er gewoon een rustig veilig leven op wil bouwen.

Hendrik-Jan Derksen

04-03-2022 | Raymond Janssen