Columns en opinie

wwv9le0w

Ontspannend

DONKERE FINANCIËLE WOLKEN boven Nijmegen. Deze onheilspellende kop in de Gelderlander loog er niet om. Alsof een financiële Poly voor Nijmegen in aantocht is. Zo’n vaart zal het niet lopen. Er moet de komende tijd zes miljoen per jaar bezuinigd worden om de boel financieel in het gareel te houden. Dat klinkt als veel geld. De jaarlijkse begroting van Nijmegen bedraagt bijna één miljard euro. Dan is zes miljoen een schijntje. Maar toch zullen er nieuwe keuzes gemaakt moeten worden. Geld wat er niet is, kan niet worden uitgegeven. Dat snappen alle gemeenteraadsleden. Want zij gaan er over. En niemand anders.

De vaste reageerders op de site van de Gelderlander weten wel hoe dit financiële probleem getackeld kan worden: linkse hobby’s afschaffen, want die kosten alleen maar geld. Dat zijn twee mistverstanden in één zin. Misverstand 1. Volgens de Dikke van Dale is een hobby (of liefhebberij) in het algemeen een ontspannende activiteit die men met enige regelmaat in de vrije tijd uitoefent. Hobby’s worden uitgeoefend uit interesse en voor het plezier; niet als betaald werk. Einde citaat. Ik heb een redelijke fantasie, maar ik beschouw het raadslidmaatschap toch als een beduidend minder ontspannende activiteit dan postzegels verzamelen, ballonnen vouwen, Bob Ross schilderijen maken, modelspoor bouwen of paaldansen. En er zal geen arts of psycholoog te vinden zijn die tegen een gestrest persoon zegt: “Weet u wat? Word maar raadslid. Dat is in het algemeen een ontspannende activiteit. Het zal u goed doen.” Nu hoop ik wel dat raadsleden uit interesse in de politiek zijn gegaan en dat ze er plezier aan beleven. Dat gun ik ze zeker. Maar het gaat ze natuurlijk vooral om hun idealen te verwezenlijken. Zonder idealen geen politiek. En ja: er zijn in de Nijmeegse gemeenteraad linkse idealen. Maar ook rechtse idealen, diervriendelijke idealen, christelijke idealen, gewoon Nijmeegse idealen en er is zelfs nog een partij met optimistisch duurzaam vrije idealen. Ik heb geen idee wat dit laatste precies inhoudt, maar dat doet er nu niet toe. Misverstand twee van de vaste reageerders: de linkse idealen kosten inderdaad geld, maar al die andere idealen zijn zeker niet gratis. Op 1 november zal de raad besluiten op welke idealen bezuinigd gaat worden.   bierblikje heineken

Maar eerst de Vierdaagse. Commotie genoeg. Bennie Solo mag geen confetti meer gebruiken op het Faberplein. Die ellende valt echter in het niet bij de uitspraak van Hubert Bruls. Hij heeft liever niet dat feestvierders met in de supermarkt gekochte bierblikjes naar de stad komen. Zonder bieropbrengsten bij de podia zou het wel eens het einde kunnen zijn voor het grootste gratis openluchtfestival van Europa. Dan denk ik: nou en? Vorig jaar stelden de organisatie van de Vierdaagsefeesten én de gemeente de in mijn ogen terechte vraag of er geen stop moest komen op de groei van de feesten. Ieder jaar grotere podia, duurdere artiesten, uitgebreidere aankleding. De grens aan de groei was bereikt. Daar was en ben ik het hartgrondig mee eens. Gratis en grootst gaan niet meer samen. Wat mij betreft minder grootst. Dat is zeker zo ontspannend.


Over Vincent

Vincent Cantrijn Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.

Lees ook

Terugbladeren: de nachtburgemeester

COLUMN | Herstel: nie nuilen maar doen

07-07-2023 | Vincent Cantrijn