Columns en opinie

wwv9le0w

Ook burgemeester Nijmegen bezocht president VS

NIJMEGEN – Wie denkt dat vanuit Nederland alleen premier Mark Rutte op bezoek gaat bij de president van de Verenigde Staten komt bedrogen uit. In 1947 ging toenmalig burgemeester van Nijmegen Hustinx op bezoek bij president Harry Truman van de VS.

"Ik ben gekomen om de president dank te brengen voor de bevrijding onzer stad", liet Hustinx kort na de Tweede Wereldoorlog optekenen door Algemeen Dagblad Het Nieuws. Hustinx prees in het bijzonder de inzet van de Amerikaanse 82ste luchttroepen divisie.

Operatie Market Garden

In september 1944 voerde deze eenheid parachute- en zweefvliegtuiglandingen uit als deel van Operatie Market Garden, de poging van de geallieerden om door te stoten naar Arnhem. Hierbij had 'de 82ste' als taak de bruggen bij Grave en Nijmegen en een van de vier bruggen over het Maas-Waalkanaalte veroveren. 

Lees verder onder de afbeelding

burgemeester hustinx bij truman_02

Vriendschap met Amerika

Maar Hustinx wilde niet alleen zijn dank overbrengen. Hij maakte de tocht naar de VS ook "voor de vriendschap welke wij hier in Amerika gevonden hebben, vooral onder de leden van de 82ste luchttroepen divisie, die belang blijven stellen in de gezinnen die zij in Holland ontmoetten." 

Albany

Hustinx doelde op de vriendenband die na de oorlog ontstond tussen Nijmegen en de Amerikaanse stad Albany. Daarom bracht Hustinx na zijn bezoek aan Truman ook een bezoek aan de stad, die het door geallieerde bommen geraakte Nijmegen adopteerde. Op voorspraak van generaal James M. Gavin en sergeant Ronald Higgens uit Albany besloot die stad het na-oorlogse Nijmegen bij te staan. 

Luister ook

Raad Nijmegen stelt opnieuw eisen aan toegankelijkheid stad

Lees ook

COLUMN | Solastalgia aan de Waal

COLUMN | Nijmegenaar

17-01-2023 | Raymond Janssen