Opgewekt
HEEFT U VORIGE WEEK het interview gehoord van Raymond Janssen met Rob Jaspers in de aflevering van Ien, de podcast? Wat een hoop gezucht en gesteun in hun terugkijken op de week. De gespreksonderwerpen logen er dan ook niet om. Verhardende polarisatie in de gemeenteraad door het koppig vasthouden aan het indienen van een motie over de situatie in de Gazastrook, de puinhoop op de gemeentelijke website, de nog steeds niet door wethouder Grete Visser aangeleverde informatie aan de Rekenkamer, de ellende van het chipparkeren. Het kon niet op. De afsluitende woorden van Raymond Janssen waren: “Misschien komt Vincent Cantrijn morgen wel met een opgewekte column.” Ja hallo zeg. Dat is toch een gevalletje van: al is er nog zo veel gemeentelijke ellende, die Cantrijn zorgt wel voor een opgewekte wende. Maar goed; ik ben de beroerdste niet. Ik zal het vandaag luchtig houden.
Liever luisteren? Klik hieronder op play.
Twaalf jaar geleden werd bij de gemeente een burgerinitiatief ingediend om een Theeschenkerij te realiseren in het Goffertpark. De initiatiefnemers hebben in die twaalf jaar vijftien ambtenaren versleten, het benodigde geld bij elkaar gehaald en nu zou de Theeschenkerij eindelijk gerealiseerd kunnen gaan worden. Zou kunnen. Want bewoners uit de Wezenlaan hebben zich gemeld bij de gemeente. Ze zijn bang voor geluidsoverlast van de Theeschenkerij. Natuurlijk. Ze hebben Rammstein en Bruce Springsteen gehad en nu ook nog een theeschenkerij. Het moet een keer afgelopen zijn met die herrie. Van zo’n bericht word ik heel erg vrolijk.
Vrijwilligers hebben in Hees een inventarisatie gemaakt van alle voorkomende plant- en diersoorten. In een jaar tijd wisten ze 1702 verschillende soorten te registreren. Ik heb op de site van de Dorpsvereniging Hees nog geen namen en rugnummers gezien van dit indrukwekkende aantal, maar wat geeft het. Vol trots wordt gesteld dat Hees hiermee een rijke lokale en zelfs regionale belangrijke biodiversiteit heeft. Na zo’n mededeling kreeg ik meteen argwaan. Leer mij de Dorpsvereniging Hees kennen. Die argwaan klopte. Want in één adem werd gesteld dat die belangrijke regionale biodiversiteit onder druk staat door mogelijke woningbouwplannen op open terreinen in Hees. Juist. Daar komt de bekende aap uit de Heesmouw. 1702 nieuwe argumenten gevonden in hun lange reeks van not-in-my-backyard.
Eind tachtiger jaren zat Wendy Grutters in haar kantoor in de Querins regelmatig in het donker omdat de Mississippi Queen een ligplaats aan de Waalkade had. De opvallende radarboot lag daar omdat de wethouder het wilde. Aldus het verhaal in De Gelderlander bij een prachtige door Jan van Teeffelen gemaakte zwart-wit foto van de Mississippi Queen. Welke wethouder dit had doorgedrukt stond er niet bij. Maar dit was duidelijk vóór de invoering van het duaal stelsel. Wat een wethouder wilde gebeurde toen gewoon. Dat is tegenwoordig toch een tikkie anders. Niet vanwege een ooit door wethouder Hans van Hooft sr. gemaakte opmerking dat ambtenaren voor iedere oplossing een probleem vinden. Het duaal stelsel zorgt ervoor dat een wethouder wikt en de raad beschikt.
De tijden zijn veranderd. Wendy Grutters zit niet meer in het donker en ze zorgt er als controlerend raadslid voor dat wethouders niet zo maar doen wat ze willen. Daarom is ze altijd zo opgewekt.
foto: Theeschenkerij De Goffert
Over Vincent
Vincent Cantrijn (1951, Breda) werkte na zijn studio sociale geografie/planologie in Nijmegen acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont.
Lees ook
Initiatiefnemer vergroening Sint-Stevenskerkhof: “Ik werd als lastig ervaren”
Regionale journalistiek staat onder druk