Columns en opinie

wwv9le0w

Opnieuw aandacht voor mensenhandel in tentoonstelling op Mariënburgplein Nijmegen

NIJMEGEN – 'Open je Ogen voor mensenhandel' is een tentoonstelling over slachtoffers van mensenhandel. De tentoonstelling bestaat uit 30 portretten en verhalen van slachtoffers en is te zien op het Mariënburgplein te Nijmegen.

Mensenhandel is het onder dwang uitbuiten van mensen. Dit komt overal ter wereld voor in veel verschijningsvormen, ook in Nederland en ook in onze gemeente. Voorbeelden zijn seksuele uitbuiting, criminele uitbuiting, arbeidsuitbuiting en orgaanhandel. In aflevering 89 van Ien, de podcast sprak Raymond Janssen met Coen van Galen, historicus aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. "In Nijmegen zijn bij benadering 300 mensen in Nijmegen in enige vorm van slavernij", aldus Van Galen toen. 

Luister terug: Heeft Nijmegen een slavernijverleden?

Het doel van de tentoonstelling is bewustwording creëren over mensenhandel. Door mensenhandel in de openbaarheid te brengen, kunnen we het samen bestrijden, laat de gemeente Nijmegen weten in een verklaring. "Het is belangrijk dat inwoners weten waar ze met signalen van mensenhandel terecht kunnen: bij de politie, Meld Misdaad Anoniem of de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Hiervoor staat een QR code op de borden van de tentoonstelling."

Lees verder onder de afbeelding

Mensenhandel_portretten_EVA

foto: Ernst Coppejans

Nieuw beleid aanpak mensenhandel

In het plan van aanpak mensenhandel van de gemeente Nijmegen staan verschillende actiepunten tegen mensenhandel benoemd, gericht op bewustwording, signalering en melding, maar ook op hulp en opvang aan slachtoffers en samenwerking in de keten. Burgemeester Bruls daarover: “Het is belangrijk dat we samen zoveel mogelijk slachtoffers uit dit soort vreselijke en mensonterende situaties helpen en zorgen dat minder mensen slachtoffer worden van mensenhandel. Mensenhandelaars zijn niet welkom in onze stad en regio.”

Tentoonstelling

De tentoonstelling is een initiatief van CoMensha, het landelijke coördinatiecentrum tegen mensenhandel in Nederland, in samenwerking met Stichting Open Mind. De reizende tentoonstelling startte al in 2016 en doet verschillende gemeenten aan. De tentoonstelling heeft in 2017 al in Nijmegen gestaan. Omdat het thema blijvende aandacht vraagt, is de tentoonstelling nogmaals naar Nijmegen gehaald en te zien tot en met woensdag 1 maart.

Luister ook

Autoverbod nieuwe woonwijken Nijmegen creëert praktische problemen

Regels voor hulp aan Nijmeegse ondernemers volstrekt onduidelijk

Lees ook

Brandgrens centrum Nijmegen vol in het licht

 

 

10-02-2023 | Raymond Janssen