Columns en opinie

wwv9le0w

Rob Jaspers gidst over Waal, deel opbrengst voor Oekraïne

NIJMEGEN – Het nieuwe Nijmegen aan de Waal is vanaf de pannenkoekenboot altijd op een bijzondere wijze te beleven. Op het midden van de rivier zie je een oogwenk hoe snel de stad langs de Waal is gegroeid. Journalist en Ien, de podcast sidekick Rob Jaspers belicht als gids tijdens deze Waaltocht de historie van Nijmegen aan de rivier en de ommekeer die Nijmegen sinds de eeuwwisseling heeft gemaakt.

Dit voorjaar pakt Jaspers de bekende Waaltochten met uitleg na de coronacrisis weer op. De afgelopen jaren begeleidde hij al zo’n 600 Waalvaarten en die trokken zij. 60.000 bezoekers. Wie instapt op de pannenkoekenboot steunt met zijn deelname ook weer een goed doel. Ditmaal voor het fonds Hoop voor Oekraïne. Van de prijs van 14,50 euro gaat 3 euro naar dit fonds.

Groene delta

Jaspers neemt de deelnemers mee in het verhaal van het veranderende Nijmegen. Nooit eerder waren vanaf de rivier en de SpiegelWaal zoveel bouwkranen zichtbaar bij de oevers. Ook valt de direct de toenemende hoogbouw op. Tegelijk blijft de Stevenstoren nog altijd een typisch Nijmeegs ijkpunt, De schoorsteen van de al eind 2106 gesloten kolencentrale ligt inmiddels plat. Twee windmolens bepalen nu hier het beeld. Hier wordt stap voor stap gewerkt aan een groene delta.

Betuwe en Ooijpolder 

Jaspers schetst tijdens de Waaltocht niet alleen de vernieuwing van Nijmegen. Hij staat ook stil bij de geschiedenis van de Waaloevers bij Nijmegen, maar eveneens bij de historie van de Betuwe en de Ooijpolder. Natuurlijk vertelt hij ook over de betekenis van de binnenvaart en staat hij stil bij het gevaar van de rivier, het hoogwater, de overstromingen, de betekenis van de nevengeul. Maar ook het nieuwe fenomeen van extreem laag water passeert.

Levende rivier

De Waal is een levende rivier, nooit hetzelfde en dat geldt ook voor de luchten trouwens.
Deelname aan de Waaltochten van anderhalf uur met gids Rob Jaspers is mogelijk op zondag 15 mei 10.30 uur, donderdag 19 mei 16.30 uur, zaterdag 21 mei 10.30 uur, zondag 5 juni 10.30 uur, donderdag 16 juni.

Boeken kan alleen online via de website van de Pannenkoekenboot.

08-05-2022 | Rob Jaspers