Columns en opinie

wwv9le0w

Schaamgas

VOORMALIG GEMEENTERAADSLID Jaap Mooi mailde mij naar aanleiding van mijn column van vorige week over de jarenlange perikelen tussen NEC en de gemeente dat dit in de negentiger jaren niet anders was. Raadslid Hans van Hooft sr. sprak toen over Schaamgras. Een weinig vleiende typering. Afgelopen woensdag deed de raad het nog eens meer dan dunnetjes over. Wethouder Noël Vergunst kreeg een motie van treurnis aan zijn broek. Er waren van allerlei gesprekken met de directie van NEC niet eens gespreksverslagen gemaakt. Dat was blijkbaar nergens voor nodig. En als ze er wel waren dan had de raad ze niet gekregen. Dat is een politieke doodzonde; hij moest zich diep schamen van de raad. Vandaar de motie van treurnis. Staatsrechtelijk stelt zo’n motie geen moer voor, maar het tekent wel de verhoudingen in de Nijmeegse politiek. De motie werd nipt afgewezen. Wat rest is de treurnis.  

Luisteren naar Vincent? Klik hieronder.

Sommige raadsleden moesten zich ook diep schamen. Dat riep Hans van Hooft jr. tijdens het debat over de mogelijke vestiging van een nieuwe centrale op het Engie-terrein tegen de politieke voorstanders van deze centrale. Die nieuwe centrale moet van een meerderheid van de raad uiterlijk in 2040 op waterstof gaan draaien. Tot die tijd zal er met gas gestookt worden. Gevalletje van no-brainer volgens sommige fracties. Oftewel: kan niet anders. Daarvan was Hans van Hooft jr. niet overtuigd. Termen als ‘glashard liegen’ en ‘hypocriet gedrag’ vlogen zonder scrupules door de raadszaal. Ik kreeg het er warm van toen ik het debat via de livestream zat te volgen. Dat was dan wel mooi meegenomen met de thermosstaat zo laag mogelijk om gas te besparen. Zelfs de gemeenteraad van Beuningen bemoeide zich er mee. In hun raadsvergadering werd een motie besproken om hun Nijmeegse collega’s vriendelijk doch zeer dringend te verzoeken af te zien van deze nieuwe gasgestookte centrale. Een politieke variant op “Buurman. Wat doet u nu?” Het heeft niet geholpen. 

De emoties van tegenstanders in de stad liepen zo ver op dat er voldoende handtekeningen waren opgehaald voor het houden van een referendum om zo te proberen de nieuwe centrale tegen te houden. Weer kreeg ik het lekker warm bij dit vooruitzicht. Want GroenLinks en referenda; altijd een bijzondere combinatie in Nijmegen. In het verleden dreigde GroenLinks regelmatig met een referendum als er iets stond te gebeuren wat hen niet zinde. Ervan uitgaande dat een referendum een voor hen gunstige uitkomst zou krijgen. En de positieve uitkomst van het enige echte referendum dat Nijmegen ooit heeft gehad, de herbouw van de Donjon, is door bewuste obstructie en een niet zo’n netjes politiek proces door GroenLinks bewust de nek omgedraaid. Deze weinig vleiende woorden zijn niet van mij, maar van twee voormalige prominente GroenLinks raadsleden: Wouter van Eck en Pepijn Boekhorst. Het verbaast mij dus niks dat er geen referendum over de nieuwe centrale gaat komen. 

Als Hans van Hooft jr. de woordspeling over NEC van zijn vader in de vorige eeuw had  onthouden, dan had hij ongetwijfeld de discussie over de nieuwe centrale in één woord samengevat: Schaamgas.


Over Vincent

Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.


Lees verder 

 

02-02-2024 | Vincent Cantrijn