Schaap
'T SCHOTSE SCHAAP verdwijnt uit de Lange Hezelstraat. Toen ik deze kop boven een artikel in de Gelderlander las, had ik geen flauw idee wat er weg gaat. Het is een winkel waar regenjassen, pantoffels en andere kledingstukken van Britse bodem worden verkocht. Dat wist ik niet. Kleding van Britse bodem is aan mij niet besteed. Van welke bodem wel is zelfs voor mijn vrouw een grote vraag. Maar dat doet er nu niet toe.
Luisteren ook:
Daags erna werd in de krant het vertrek aangekondigd van plantenwinkel Make it Greener, ook in de Lange Hezelstraat. De eigenaren gaan verder met een webshop. Een pagina verder stond het bericht dat Jumbo City én La Place verdwijnen uit het voormalige V&D-pand aan de Grote Markt. Gevolgd door een heus shop-alert dat kledingketen Mango de nieuwe huurder gaat worden. Het is toch allemaal niet meer bij te houden wat waar zit. Iedere keer als ik door de binnenstad loop, zie ik veranderingen. Notoire criticasters geven de schuld aan de hoge parkeertarieven en andere auto-ontmoedigingsmaatregelen van die linkse politieke kliek, waardoor winkelend publiek uitwijkt naar Wijchen, Elst of Kleef. Gevolgd door adviezen dat 'ze' dít moeten doen of 'ze' dát moeten doen om winkels te behouden. Daarbij uit het oog verliezend dat 'we' vooral online zijn gaan shoppen en meer horeca willen. Daardoor zijn binnensteden, zowel bestuurd door linkse als rechtse kliek, de laatste jaren sterk veranderd en nergens anders door.
Meten is weten. De Stadscentrummonitor van de gemeente Nijmegen liegt niet. Het is geen rapport dat op veel nachtkastjes zal liggen, maar daar is het ook niet voor bedoeld. Als naslagwerk geeft het een goed inzicht hoe de binnenstad de laatste jaren sterk is veranderd en waarom. Het aantal winkels en het winkelvloeroppervlak is in vijftien jaar met 25 procent gedaald. Met een kwart! Dat is toch een alleszeggend cijfer. Sinds 2016 werken er in de binnenstad meer mensen in de horeca dan in de detailhandel. Ook zo iets. Hoe dat komt? Simpel zat. Shoppen via internet heeft een enorme vlucht genomen. En bezoekers komen vooral naar de binnenstad om vermaak te vinden. Het effect is te zien. De wekelijkse koopavond is flink aan inflatie onderhevig. Leegstand van winkels is en blijft een probleem en het aantal terrassen is voor de terrasjury niet meer bij te houden.
Het gemeentelijk Actieplan Binnenstad belooft een schonere, aantrekkelijkere, groenere en bruisendere binnenstad. Geen woord over winkels. Tegen internetshoppen valt lastig op te boksen. Daarentegen staan maatregelen centraal om het verblijf en vermaak in de meest brede zin voor bezoekers te vergroten. De binnenstad als galerie, waarin kunst meer zichtbaar wordt gemaakt, Podium aan de Waal, Trash Art, Seat with the Scientist, theater in leegstaande panden, vergroenen van het Kelfkensbos. Een curieus idee is een wandelend parkje, dat door de binnenstad verplaatst kan worden. Zo kan de ideale plek voor groen en zitgelegenheden gevonden worden.
Al dat nieuwe groen in de binnenstad, wandelend of niet, moet onderhouden worden. En natuurlijk zo duurzaam mogelijk. Dat wordt een Schots schaap.
foto: David van Haren
Over Vincent
Vincent Cantrijn is in 1951 geboren in Breda. Van 1969 tot 1975 studeerde hij sociale geografie/planologie in Nijmegen. Na zijn studie ging hij in Venlo wonen en werken. Vanuit Venlo werkte hij ook nog acht jaar als projectleider stadsvernieuwing in Eindhoven. In 1989 verhuisde hij met vrouw en kinderen terug naar Nijmegen. Door zijn werk in de stadsvernieuwing bij de gemeente en daarna bij Portaal Woonstichting kent hij Nijmegen van binnen en van buiten. Vanaf 2013 combineerde hij vroegpensioen met een zzp-bestaan als debatleider. Liefde voor Nijmegen en verwondering over politieke zaken lopen als een rode draad door zijn columns. En dat voor iemand die al 22 jaar met veel plezier in Wijchen woont. Nijmegen is voor hem letterlijk en figuurlijk nooit ver weg.
Lees ook
GRATIS: E-book over groei en krimp van Dukenburg
Luister ook
Zomerreeks: Jongeren in de politiek: SP Jongeren vs. JOVD